NaslovnicaMagazinPet namirnica za bolju probavu i zdravija crijeva

Pet namirnica za bolju probavu i zdravija crijeva

Objavljeno:

spot_img

Mnogo je faktora koji mogu utjecati na naše probavno i crijevno zdravlje, uključujući našu genetiku, način porođaja i upotrebu određenih lijekova.

Kada je u pitanju naša ishrana, određeni izbori hrane mogu značajno podržati zdravlje naših crijeva, dok drugi mogu ometati ovaj zdravstveni aspekt. Generalno, ishrana bogata ultra-prerađenom hranom, ishrana s malo voća i povrća i uključivanje velikih količina alkohola u ishranu može negativno uticati na zdravlje crijeva.

S druge strane, ishrana bogata proizvodima, biljnim izvorima proteina, nezasićenim mastima (poput avokada i maslinovog ulja) i izvorima vlakana povezana je s pozitivnim učincima na zdravlje crijeva. Fermentirana hrana može opskrbiti tijelo probioticima ili korisnim bakterijama, koje također mogu pomoći u održavanju ciljeva zdravlja crijeva.

Pistacije

Pistacije su biljni izvor kompletnog proteina koji sadrži 3 grama vlakana po porciji. Podaci pokazuju da kombinacija vlakana i fitohemikalija prisutnih u pistacijama može doći do dijela debelog crijeva, što u konačnici pomaže u modulaciji sastava mikrobiote.

U jednoj studiji koja je upoređivala efekte svakodnevne konzumacije pistacija u odnosu na badem, pistacije su pokazale veći učinak od badema na mikrobiotu crijeva, povećavajući broj potencijalno korisnih bakterija koje mogu podržati naše zdravlje. Kombinacija vlakana koja podržavaju zdravlje crijeva sa zdravim mastima i biljnim proteinima koje pistacije pružaju može pomoći u snižavanju šećera u krvi kod osoba s dijabetesom, što je svakako bonus.

Kefir

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji sadrži bakterije mliječne kiseline, što ga čini izvorom progutanih mikroorganizama koji mogu blagotvorno regulirati zdravlje crijeva, pa čak i liječiti ili spriječiti upalne bolesti crijeva. Ovaj proizvod može pozitivno utjecati na ravnotežu crijevnog mikrobioma i promovirati protuupalno djelovanje – dva aspekta koji mogu podržati zdravlje crijeva.

Podaci su pokazali povećanje količine korisnih bakterija u crijevima nakon redovnog konzumiranja kefira. Dakle, iako sporadično piće od kefira može biti ugodno, da biste iskoristili prednosti ovog fermentisanog napitka, preporučuje se da ga učinite dijelom vaše svakodnevne rutine.

Suhe šljive

Postoji razlog zašto su suhe šljive tako popularne u staračkim domovima – odlična su hrana za probavu. Jedna porcija suvih šljiva sadrži tri grama rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja mogu pomoći u održavanju zdravlja probave. Pokazalo se da suhe šljive značajno povećavaju težinu i učestalost stolice. Jedna studija, koja je procjenjivala četrdeset osoba s konstipacijom tokom 8 sedmica, pokazala je da je konzumacija 50 grama suhih šljiva svaki dan (oko 4-6 suvih šljiva) rezultirala poboljšanom konzistencijom i učestalošću pražnjenja crijeva u odnosu na konzumaciju vlakana psilijuma.

Banana

Kao i mnoga voća, banane su izvor vlakana, koji su nutrijent superhrane koji može pomoći u održavanju probave i zdrave crijevne mikrobiote kroz redovno pražnjenje crijeva. Ako ste ljubitelj blago nedozrele banane (poznate kao one koje imaju blago zelenu koru), znajte da dobijate dodatnu količinu prebiotičkih vlakana kada se odlučite za ovo voće. Prebiotici djeluju kao “gorivo” za probiotske bakterije, pomažući u održavanju zdravlja vaše mikrobiote na važan način.

Bijeli luk

Bijeli luk može učiniti mnogo više od toga da vašim jelima da pojača ukus, on je i hrana za varenje. Pored snažnog ukusa, bijeli luk osigurava prebiotičke komponente, antibakterijska jedinjenja i jedinjenja sumpora koji mogu pomoći u održavanju našeg zdravlja na jedinstven način. Posebno se pokazalo da prebiotski učinak podržava rast soja acidofilnih probiotičkih bakterija, za koje se pokazalo da pogoduje osobama s dijarejom. prenosi klix

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Nešić: Za 10 dana očekujem sve informacije o Schmidtu. Očekujem da se uključi i Tužilaštvo BiH

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, izjavio je za Radio RS da očekuje da...

Pucnjava u Rotterdamu: Uhapšen muškarac, ima mrtvih i ranjenih

Nizozemska policija saopćila je da je uhapsila osumnjičenog 32-godišnjeg muškarca nakon što su...

JOŠ JEDAN AERODROM U FBIH DOBIVA VEZU S BEOGRADOM?

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara održanoj u srijedu, prilikom podnošenja izvještaja...

Tri simptoma koji među prvima ukazuju na rak testisa

U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca, donosi Hrvatski zavod za...

Pročitaj i ovo

Nešić: Za 10 dana očekujem sve informacije o Schmidtu. Očekujem da se uključi i Tužilaštvo BiH

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, izjavio je za Radio RS da očekuje da...

Pucnjava u Rotterdamu: Uhapšen muškarac, ima mrtvih i ranjenih

Nizozemska policija saopćila je da je uhapsila osumnjičenog 32-godišnjeg muškarca nakon što su...

JOŠ JEDAN AERODROM U FBIH DOBIVA VEZU S BEOGRADOM?

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara održanoj u srijedu, prilikom podnošenja izvještaja...