Home Magazin Ovo POVRĆE podstiče stvaranje ČVORIĆA na ŠTITNOJ ŽLIJEZDI, a smatramo ga izuzetno zdravim

Ovo POVRĆE podstiče stvaranje ČVORIĆA na ŠTITNOJ ŽLIJEZDI, a smatramo ga izuzetno zdravim

0
Ovo POVRĆE podstiče stvaranje ČVORIĆA na ŠTITNOJ ŽLIJEZDI, a smatramo ga izuzetno zdravim

Ukoliko često jedemo sveže povrće poput kelja, prokelja, brokolija, karfiola, kelerabe, blitve ili spanaća, možemo ozbiljno da ugrozimo svoje zdravlje i pokrenemo stvaranje čvorića na štitastoj žlezdi.

Ovaj podatak mnogi ne znaju, pa često baš ove vrste povrća ubacuju u popularne smutije praveći tako veliku grešku, i dovodeći zdravlje svoje štitaste žlezde u opasnost.

Dovoljno je da se povrće termički obradi na pari

A kako je najbolje spremiti kelj, prokelj, brokoli, karfiol, kelerabu, blitvu i spanać da bi se uništili negativni sastojci, odgovor je dala prof. dr Vesnu Dimitrijević Srećković, endokrinolog.

– Kelj, prokelj, brokoli, karfiol, keleraba, blitva i spanać sadrže strumogene supstance koje mogu da pokrenu stvaranje čvorova na štitastoj žlezdi. Dovoljno je da se ovo povrće termički obradi nekoliko minuta na pari i te strumogene supstance će nestati – kaže prof. dr Dimitrijević Srećković.

Šta su čvorići na štitastoj žlezdi?

Nodusi ili čvorići na štitastoj žlezdi su najčešće dobroćudni i ne izazivaju poremećaje. Međutim, pojava tvrde izrasline, posebno ako je fiksirana za okolno tkivo, pobuđuje sumnju na malignitet. Žene su generalno sklonije stvaranju čvorova (baš kao i ostalim oboljenjima štitaste žlezde) zbog njihovog “hormonskog komponovanja”.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here