Home Magazin Ovih devet namirnica ne bi trebalo da zamrzavate

Ovih devet namirnica ne bi trebalo da zamrzavate

0
Ovih devet namirnica ne bi trebalo da zamrzavate

1. Mlijeko i pavlaka

Neće vam biti loše od smrznutog mlijeka, ali nakon odmrzavanja možete osjetiti grudvice u mlijeku. Isti slučaj je i s pavlakom. Dobra vijest je pak da smrznuto mlijeko i pavlaku možete koristiti tokom kuvanja i pečenja, a u konačnom proizvodu neće se primjetiti da ste koristiti smrznute proizvode.
2. Meso i morski plodovi koji su već bili smrznuti

Ponovno zamrzavanje mesa i morskih plodova koji su veće jednom bili smrznuti neće imati nikakve posljedice po vaše zdravlje, ali ovde je u pitanju tekstura hrane. Voda se prilikom smrzavanja širi, što izaziva pukotine u ćelijskim zidovima i omekšava mišićna tkiva.

To nije uočljivo nakon jednog ciklusa zamrzavanja i odmrzavanja hrane, ali ponavljanje tog procesa svakako će ostaviti posledica i meso bi moglo biti kašasto. S druge strane, meso koje je bilo odmrznuto i stajalo je na sobnoj temperaturi dva sata ili više ne biste trebalo ponovo zamrznuti zbog opasnosti od mikroba.
3. Određene vrste voća i povrća

Neke vrste voća i povrća mogu biti posebno osjetljiva na proces zamrzavanja, naročito ako imaju velik udio vode. Na primjer, krastavci, tikvice, paradajz i celer mogli bi da promjene strukturu pri zamrzavanju zbog velikog udjela vode.
4. Cijelo, lisnato bilje

Lisnato bilje poput korijandera, bosiljka i peršuna nije dobro zamrzavati samostalno. Umjesto toga, bolje je nasjeckati ih sitno, pomiješati s uljem i staviti u plastične vrećice pa onda zamrznuti kako biste sačuvali njihov ukus.
5. Kisela pavlaka i jogurt

Ovi mliječni proizvodi mogu postati zrnasti kad se zamrznu, ali se i nakon toga mogu koristiti pri pečenju i kuvanju.
6. Majonez

Smrzavanje majoneza može dovesti do toga da se razdvoji u nekoliko sastojaka, a zapravo ćete samo dobiti masnu gomilu koja je neupotrebljiva.
7. Pržena hrana

Zamrzavanje hrane koju ste sami ispržili omogućava da voda i ulje polako migriraju spolja, što znači da će vaša pržena piletina završiti vlažna – suprotno onome šta bi pržena piletina trebalo da bude.
8. Jaja u ljusci

Ako zamrznete jaje u ljusci, voda u njemu će se proširiti i uzrokovati pucanje ljuske.
9. Konzervirana hrana

Konzervirana hrana ionako ima dug rok trajanja, a stavite li je u zamrzivač, dogodiće se isto što i s jajetom – voda u konzervi će se proširiti što može uzrokovati pucnje konzerve, a potencijalno se može javiti i rđa. prenose nezavisne

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here