Home Magazin Ove četiri namirnice ne smijete podgrijavati, time riskirate smrtonosne patogene

Ove četiri namirnice ne smijete podgrijavati, time riskirate smrtonosne patogene

0
Ove četiri namirnice ne smijete podgrijavati, time riskirate smrtonosne patogene

Sigurno ste nekada oklijevali kada ste trebali podgrijati određenu hranu. Međutim, znate li da postoje četiri namirnice koje ne biste trebali zagrijavati.

Akreditovana dijetetičarka Kim Lindsay navela je nekoliko rizičnih namirnica za podgrijavanje te dodala da bi trebalo izbjegavati njihovo podgrijavanje ako ne želite da se razbolite.

Jaja

Osnovna hrana za doručak može prenijeti bakteriju salmonelu, koja može uzrokovati sve vrste neugodnih simptoma kao što su dijareja, bol u trbuhu, groznica i povraćanje.

Kim kaže da su jaja pohranjena na temperaturama između 40 i 165 stepeni Farenhajta (4C do 74C) ‘opasna zona’.

“Patogeni mogu rasti brže kada su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i štetnih bakterija, onda postoji povećan rizik od trovanja hranom kada je jedemo”, rekla je.

Riža

Riža je jedna od namirnica za koju nam često govore da ne podgrijavamo, ali možda ne znate zašto vas upozoravaju na to.

“Podgrijavanje riže je veliki rizik. Te spore su otporne na toplinu, pa čak i kada ih zagrijete, i dalje mogu uzrokovati štetne patogene”, kazala je.

Nekuhane žitarice mogu sadržavati bakteriju zvanu Bacillus cereus, koja se ne ubija uvijek tokom procesa kuhanja. Ovo može uzrokovati trovanje hranom.

Prema NHS-u, spore Bacillus cereus mogu rasti u riži koji se ostavi da stoji na sobnoj temperaturi. Oni će se umnožiti i mogu proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proljev.

Špinat

Podgrijavanje zelja poput špinata može uzrokovati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja rezultira groznicom, simptomima sličnim gripi, glavoboljom, ukočenim vratom, konfuzijom, pa čak i napadima.

Bolest je uzrokovana bakterijom listerije koja se može zadržati na namirnicama. Prema Kim, pripremljene salate i zelje koje se kupuje u prodavnici obično nose listeriju.

NHS je dodao da bi vas mliječni proizvodi napravljeni od nepasteriziranog mlijeka, sirevi poput kamembera i briea, kao i narezani plodovi mesa, mogli izložiti riziku od listerioze.

Krompir

Mogli biste rizikovati da se razbolite podgrijavanjem krompira.

Baš kao i riža, opasnost dolazi od skladištenja škrobnih namirnica na sobnoj temperaturi: ako se to radi duže od dva sata, može doći do rasta Clostridium botulinum.

Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu uzrokovati rijetko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može napasti mozak, živce i kičmenu moždinu i uzrokovati paralizu.

Bakterija proizvodi botulizam koji uzrokuje toksine kada im nedostaje kisik, tako da botulizam koji se prenosi hranom obično izazivaju predmeti u zatvorenim limenkama ili bocama, navodi NHS.

“Pasiranje krompira sa kvarljivim sastojcima kao što su mlijeko, puter i vrhnje također može povećati rizik da se razbolite ako ga ponovo zagrejete”, rekla je Kim.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here