Home Magazin Otkrijte čuda japanske jabuke: Poznata po svojim ljekovitim svojstvima

Otkrijte čuda japanske jabuke: Poznata po svojim ljekovitim svojstvima

0
Otkrijte čuda japanske jabuke: Poznata po svojim ljekovitim svojstvima

Ovo sočno i slatko voće, poznato kao persimon ili kaki jabuka, stiže iz zemlje izlazećeg sunca, Japana. Njegova ukusna i ljekovita svojstva privlače pažnju širom Europe.

Kako jesti japansku jabuku:

Radi svoje specifične kore, koja se razlikuje od običnih jabuka, važno je odabrati zrele plodove. Nezreli plodovi mogu biti trpki, pa ih ostavite da dozrijevaju zajedno s drugim voćem poput banana, jabuka ili krušaka. Zrelost će prepoznati kada postanu mekani i sliče balonima punim vode.

Priprema i konzumacija:

Kora ove jabuke se obično ne jede, ali se plod može jesti u svim oblicima. Najčešće se konzumira oguljen i narezan na kriške. Ako se odlučite jesti ga dok je još zreo, obavezno ogulite koru, budući da sadrži tianin, koji može ometati apsorpciju važnih tvari. Također, izbjegavajte jesti ga na prazan želudac kako biste izbjegli moguće probavne probleme.

Raznolika upotreba:

Sušeni persimon može poslužiti kao dodatak kolačima, slasticama, sladoledu ili voćnim salatama. Također se može koristiti kao kompot ili kao sastojak za pripremu ukusnih zdravih obroka, piše Net.hr.

Ljekovita svojstva:

Osim svoje jedinstvene arome, persimon je poznat po ljekovitim svojstvima. Koristi se kao laksativ, a također pomaže kod problema s visokim pritiskom, bolesti jetre, bronhitisa te olakšava probleme s hemeroidima.

Svježi sok od kaki jabuke posebno je koristan za regulaciju pritiska.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here