NaslovnicaMagazinOsam načina da ublažite simptome i liječite UPALU BEŠIKE

Osam načina da ublažite simptome i liječite UPALU BEŠIKE

Objavljeno:

spot_img

Infekcija bešike može da izazove niz neprijatnih simptoma – otežano mokrenje, peckanje “tamo dolje”, nekontrilisani poriv za uriniranjem i istovremeno poteškoće da se urin izbaci iz tijela, bolove, grčeve u stomaku… Pored zvaničnih lijekova koje može da prepiše samo ljekar nakon uspostavljene dijagnoze, mogu da pomognu u neki prirodni tretmani, kao i određene promjene u rutini…

Infekcija bešike je najčešći tip infekcije urinarnog trakta (UTI). Razvija se kada bakterije uđu u uretru, cjevčicu koja luči urin iz tela, a potom se zakače za zidove bešike i brzinom svjetlosti razmnožavaju. Ako se ne liječi, infekcija bešike može da se proširi na bubrege ili krv i postane i te kako opasna po život.

Pročitajte osam saveta koji su se pokazali kao efikasni u lečenju i ublažavanju simptoma infekcije bešike, po pisanju portala “Healthline”.

1. Pijte više vode

Voda ispira bakterije u bešici, što pomaže da se brže riješite infekcije. Takođe razrijeđuje urin, tako da mokrenje može biti manje bolno.

2. Što češće mokrite

Često mokrenje pomaže u eliminisanju infekcije izbacivanjem bakterija iz bešike. Ukoliko trpite i zadržavate urin, vi zapravo omogućavate bakterijama da nastave da se razmnožavaju u bešici. Obavezno mokrite nakon intimnog odnosa. Ova vrsta aktivnosti može da gurne bakterije dublje u uretru i kod muškaraca i kod žena.

3. Antibiotici

Antibiotici ubijaju bakterije koje uzrokuju infekciju bešike. Nikada nemojte da ih uzimajte na svoju ruku, već se prethodno konsultujte sa ljekarom koji je dao dijagnozu urinarne infekcije. Polno prenosive (SPI), vaginalne infekcije i određena vaginalna stanja mogu da imitiraju simptome bolesti bešike. Upravo zato je važno da dobijete pravi tretman.

4. Sredstva protiv bolova

Teške infekcije bešike mogu da izazovu bol u predjelu karlice, čak i kada ne urinirate. Antibiotici će preuzeti na sebe da liječe infekciju, ali imajte na umu da je potrebno da prođe par dana prije nego što počnu da djeluju. Lijekovi protiv bolova – analgetici, ublažiće simptome, grčeve u stomaku, bolove u leđima i svaku neprijatnost koju osjećate.

5. Tople obloge

Tople obloge u predjelu stomaka ili leđa mogu da ublaže tup bol koji se ponekad javlja tokom infekcije bešike. Tretman je posebno koristan u kombinaciji sa lijekovima.

6. Odgovarajuća garderoba

Bakterije se razmnožavaju u toplim i vlažnim sredinama. Za žene, uske farmerke i druga uska odjeća mogu da stvore i zadržavaju vlagu na osjetljivim mestima, što predstavlja plodno tlo za vaginalne bakterije.

7. Probiotici

Neka istraživanja sugerišu da probiotici mogu da pomognu u povećanju koncetracije korisnih bakterija u urinarnom traktu i genitalijama, pa da na taj način štite od čestih infekcija bešike. Laktobacili, posebno, mogu da pomognu da se blokira razmnožavanje štetnih bakterija.

8. Vitamin C

Vitamin C pomaže tako što uvećava kiselost urina, čime se sprečava rast štetnih bakterija. Samim tim, smanjuje se rizik od pojave infekcije bešike. Osim toga, vitamin C poseduje antimikrobna i antioksidativna svojstva, a koja su korisna za sprečavanje infekcije. Međutim, važno je da se napomene da su potrebna dodatna istraživanja da bi se tačno znalo kako hrana ili suplementi vitamina C mogu da utiču na razvoj ili sprečavanje infekcije bešike, piše Mondo.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...

Ugostiteljski objekti do 50 m² mogu biti samo ‘pušački’ ili ‘nepušački’. Veći moraju odvojiti pušače i hranu

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi...