Home Magazin Ograničite unos kafe: Dijetolog otkriva simptome trovanja kofeinom i koliko šolja je previše

Ograničite unos kafe: Dijetolog otkriva simptome trovanja kofeinom i koliko šolja je previše

0
Ograničite unos kafe: Dijetolog otkriva simptome trovanja kofeinom i koliko šolja je previše

Pijemo kafu da bismo se razbudili, kada ćaskamo s prijateljima, izađemo u grad, na poslu i u raznim drugim situacijama. Ali preveliki unos kofeina može štetno utjecati na zdravlje, jer stvara nervozu i ubrzava rad srca. U teškim slučajevima prekomjeran unos kofeina može dovesti do stanja poznatog kao trovanje kofeinom. prenosi Avaz

Simptomi trovanja kofeinom

Trovanje kofeinom se dešava kada je u organizmu pretjerano visok nivo kofeina, što se ogleda u nizu neprijatnih i potencijalno opasnih simptoma, uključujući teškoće s disanjem. Simptomi trovanja kofeinom koji su zabilježeni su: nervoza, halucinacije, migrena, cerebralno oticanje i napadi, otežano disanje, piše Najžena.rs.
Koliko kafe je previše

Preporuka za zdrave odrasle osobe je da ne unose više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je otprilike četiri do pet šoljica kafe. Malo veća količina od ove može dovesti do razdražljivosti, kaže dijetologinja Erin Palinski Vejd, a prenosi CNN.

Međutim, ozbiljnije posljedice obično se javljaju kada osoba unese oko 1.200 miligrama kofeina, što je približno 12 šoljica kafe. Iako rijetko, trovanje kofeinom potencijalno može biti kobno, mada je većina prijavljenih smrtnih slučajeva povezana s pijenjem tableta koje sadrže veliku količinu kofeina.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here