Home Magazin Ne bacajte ljuske od bijelog luka, čuvaćete ih kao oči u glavi kada čujete koliko su korisne

Ne bacajte ljuske od bijelog luka, čuvaćete ih kao oči u glavi kada čujete koliko su korisne

0
Ne bacajte ljuske od bijelog luka, čuvaćete ih kao oči u glavi kada čujete koliko su korisne

Ljuska bijelog luka obiluje fenilpropanoidima koji su puni antioksidansa. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ima više vrednih materija od samog luka.

Bogata je i specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni pritisak i sprječavaju taloženja na arterijama. Sadrži i puno vlakana. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje holesterola, te nekih tipova karcinoma.

Prilikom korišćenja ljuske bijelog luka pazite da ona bude organska, jer ćete u protivnom unositi pesticide u ishranu.

Ljuske su dobre, ni manje ni više, nego za supu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za supu i skuvajte. Izvadite je tokom procjeđivanja supe. Ako se bojite prejakog ukusa, dodajte samo kašičicu do dvije ljuski, ljuski, a ako volite jak ukus belog luka možete staviti i cijelu šaku.

Supu možete da skuhate i samo od ljuski bijelog luka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne da vri. Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuhanje pirinča ili dodatak raznim sosevima, a možete je odmah pojesti kao supu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji.

Svoje ljuske od bijelog luka nakon što ga očistite zato nemojte baciti, već ih stavite u kesu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi.

Još ideja za korišćenje ljuski od bijelog luka

Stavite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, pasulj, povrćne i mesne čorbe i supe.

Ljuska češnjaka puna je fenilpropanoida koji su krcati antioksidansima i zato ju je dobro jesti. Dodajte cijele čenove tokom kuhanja i pojedite ih, sugerišu stručnjaci. Možete ih peći s krompirima i mesom ili dodati u variva poput pasulja.

Za čaj – stavite ljuske bijelog luka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta.

Ispecite bijeli luk u ljusci i dodajte jelima. Cijele glavice bijelog luka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stepeni. Tako ispečenog možete ga čuvati u frižideru do sedam dana ili u zamrzivaču do šest sedmica.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here