Home Magazin Namirnice koje pomažu kod osjećaja umora

Namirnice koje pomažu kod osjećaja umora

0
Namirnice koje pomažu kod osjećaja umora

Nutritivno bogate namirnice pružaju nam više vitamina i drugih hranjivih materija u odnosu na visokoprerađene namirnice.
Neprerađena hrana

Iako su hamburger i prženi krompir vrlo ukusan obrok, oni imaju nisku nutritivnu vrednost. Prerađena hrana obično je puna konzervansa, aditiva, natrijuma, trans masti i aditiva koji vas mogu usporiti. Stoga, radije birajte namirnice koje ćete sami kuvati.
Svježe, sezonsko voće i povrće

Što je naša hrana svježija, to će sadržavati više hranjivih materija. Povrće i voće sadrže velike količine hranjivih materija, a posebno ako je riječ o nekoj sezonskoj namirnici iz domaće proizvodnje.
Pića bez kofeina

Kofein je sasvim dovoljno piti u umjerenim količinama jer ima i neke zdravstvene prednosti. Međutim, kofein u kafi i čaju daje samo kratkoročni podsticaj vašem organizmu, što onda dovodi do toga da radije birate neke voćne sokove bez dodatka šećera.
Nemasni proteini

Crveno meso sadrži veliki udio masti, stoga radije birajte nemasne izvore proteina kao što su piletina, ćuretina i riba. Osim toga, riba s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, poput lososa i tune, može dodati korisne masti zdrave za srce.
Cjelovite žitarice i složeni ugljeni hidrati

Rafinirani u ugljeni hidrati poput šećera i bijelog brašna dodaju malo hranjivih materija. Radije birajte namirnice koje sadrže cjelovite žitarice i složene hidrate koje će vas duže držati sitim, ali i dati dobar osjećaj energičnosti.
Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke neke su od najboljih namirnica za pobjeđivanje umora i gladi. Konzumiranje raznih orašastih plodova i sjemenki može osigurati zdrave hranjive materije i energiju. No, birajte sirove i neslane verzije orašastih plodova.
Voda

Voda je najbolji mogući izbor i neophodna je za optimalno funkcioniranje organizma. Iako voda ne daje energiju u pravom smislu jer ne sadrži kalorije, ona hidrira tijelo i time održava vašu energiju.
Vitamini i dodaci prehrani

Ako iz hrane ne dobijate sve što vam je potrebno, razmislite o dnevnom uzimanju vitamina. Savjetovanje s nutricionistom ili ljekarom moglo bi vam pomoći da počnete s režimom dodataka ishrani.
Zob

Zob sadrži puno vlakana, a dobra je za ljude koji imaju nagle skokove i padove šećera u krvi. Birajte neprerađene zobene pahuljice jer ne sadrže dodatne aditive i šećere. Ono što je kod ove namirnice da je možete jesti i kao međuobrok, a ne samo za doručak., prenosi RTCG.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here