Home Magazin NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE TREBA DA STOJE U FRIŽIDERU: Greške koje svi pravimo, a donose veliku štetu

NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE TREBA DA STOJE U FRIŽIDERU: Greške koje svi pravimo, a donose veliku štetu

0
NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE TREBA DA STOJE U FRIŽIDERU: Greške koje svi pravimo, a donose veliku štetu

Dok meso i mlečni proizvodi mahom treba da se hlade da se ne bi pokvarili, postoji veliki broj drugih namirnica koje ne moraju nužno da budu u frižideru, uključujući i one koje nikada ne bi trebalo da čuvate na taj način. Banane

Banane bolje zadržavaju svoje hranljive materije kada se drže van frižidera. Hladne temperature zapravo usporavaju proces zrenja. Ali u većini frižidera ima i dosta vlage što može prouzrokovati da banane postanu smeđe ili čak crne.

Ako zaista želite da banane traju duže, narežite ih na male komade i čuvajte ih u plastičnim kesama u zamrzivaču. Smrznute banane su savršene za smutije.

Hleb

Ništa ne isušuje hleb brže nego da ga ostavite u frižideru. Na niskim temperaturama, hleb će postati bajat, suv i bez ukusa. Takođe, hleb deluje kao neka vrsta sunđera i on će upiti sve mirise koji se zadržavaju oko vašeg frižidera.

Da biste bili sigurni, ostatke hleba čuvajte u kutiji za hleb, koja će sprečiti da hleb izgubi vlažnost koja mu daje poseban ukus. Ako nemate kutiju za hleb, uvek možete da čuvate hleb u mikrotalasnoj. Samo pazite da je slučajno ne uključite.

Krastavci
Krastavcima ne prija kada su ostavljeni u frižideru. Oni mogu brzo postati vodeni i izgubiti dosta svog ukusa. Umesto toga, čuvajte krastavac na pultu ili u ostavi. Samo ne zaboravite na njega, kako ne biste kasnije pronašli pokvareni krastavac, piše zadovoljna.nova.rs.

Bosiljak

Reznice bosiljka ne bi trebalo da čuvate u frižideru. Frižideri su tamni, što njima ne prija, stoga je poznato da bosiljak uvene u frižideru.

Umesto toga, stavite ostatak bosiljka u šolju do pola punu sveže vode, a zatim tu šolju stavite pored sunčanog prozora. Vaš bosiljak će trajati mnogo duže, a može čak i da nikne korenje, što znači da ga možete ponovo posaditi i uzgajati sopstveni bosiljak.

Šargarepa

Šargarepa zapravo može da istrune i navlaži se ako je predugo ostavljena u frižideru. Šargarepu treba čuvati dalje od direktne sunčeve svetlosti na mestu sa niskom vlagom.

Ako isečete gomilu šargarepe da poslužite uz pileća krilca ili nešto slično, možete ih staviti u posudu sa vodom i staviti u frižider, ali samo ako ćete ih pojesti u roku od nekoliko sati.

Šargarepa

Pahuljce
Frižider nije mesto za žitarice. Vlaga unutra će uzrokovati da žitarice postanu mnogo manje hrskave.

Žitarice uvek treba čuvati na hladnom i suvom mestu, poput ostave ili ormana. Niko ne voli vlažne žitarice. Osim ako niste onaj tip koji za doručak pahuljice natopljene u mleku.

Senf
Senf je sličan kečapu po tome što može duže da stoji van frižidera. U stvari, senf može trajati čak i duže od kečapa jer sadrži prirodnu kiselinu koja deluje kao konzervans.

Jabuke
Jabuke mogu da izdrže nedelju ili dve na sobnoj temperaturi, a mogu uzrokovati brže sazrevanje drugog voća zbog prirodnog gasa koji emituju. Ne želite da zarobite sav taj gas u svom frižideru sa ostalim proizvodima koji se lako kvare.

Enzimi u jabukama postaju daleko aktivniji na sobnoj temperaturi, čineći jabuke hranljivijim.

Čokolada
Mnogi ljudi apsolutno vole hladnu čokoladu, ali idealna temperatura za čokoladu je zapravo između 18 i 20°C što je mnogo toplije od prosečnog frižidera.

Čuvajte čokoladu u frižideru samo u veoma toplim danima, kada postoji opasnost da se čokolada potpuno otopi. Međutim, ako zaista volite hladnu čokoladu, ne treba niko da vas sprečava.

Citrusi
Tipično, zrelo voće je slatko voće, što znači da će ono koje se drži na sobnoj temperaturi brže sazreti i razviti više slatkoće. Citrusno voće može biti prilično kiselo ako mu nije dato dovoljno vremena ili prostora da sazri.

Držite voće poput pomorandže, grejpfruta, limuna i limete van frižidera. Ako baš volite hladne pomorandže, stavite ih u frižider sat ili dva pre nego što poželite da ih pojedete.

Kafa
Kafu zapravo možete držati u frižideru sve dok je u hermetički zatvorenoj posudi. Ovo važi i za zrna kafe i za ostatke kuvane kafe. Generalno, zrna kafe moraju biti na hladnom i suvom mestu, a frižider je hladan, ali ne previše suv.

Kuvana kafa može učiniti da sve ostalo u vašem frižideru miriše na kafu, a ako je prevruća, može da podigne temperaturu unutar njega, što je štetno za meso i mlečne proizvode koje držite u njemu.

Paradajz
Ako primenite jednu stvar od celog ovog članka, neka to bude da ne čuvate paradajz u frižideru. Ovi ukusni, sočni, crveni plodovi uspevaju u hladnom, suvom, prozračnom okruženju. Ostavite ih u posudi na pultu.

Ako čuvate paradajz u frižideru, brzo će izgubiti sav svoj ukus, teksturu i hranljive materije. Paradajz koji se čuva u frižideru može imati neku vrstu kiselog ukusa.

Beli luk
Ako ga držite u frižideru, beli luk može postati gumast i čak početi da niče. Može izgledati sasvim normalno, ali onda kada ga otvorite, primetićete male zelene klice unutra.

Umesto toga, ostavite ga u posebnoj tegli ili čak u kesi za zamrzivač i čuvajte ga na polici. Takođe možete oguliti beli luk i čuvati oguljene karanfile u zamrzivaču.

Kečap
Suprotno popularnom verovanju, kečap zapravo ne treba da se čuva u frižideru, čak i nakon što je boca otvorena. On je puna konzervanasa. Sve dok ga ne kontaminirate, kečap može trajati zaista dugo. Tako da praktično nikad ne morate da brinete kada ga stavljate na pljeskavicu.

Med
Možda vam se čini očiglednim, ali zaista ne bi trebalo da čuvate med u frižideru. Med je prirodni konzervans. Hladan vazduh će dovesti do kristalizacije meda, što nije sjajno. Ako se vaš med kristalizuje, samo stavite celu teglu u toplo navlaženo kupatilo da se kristali rastvore,piše Lepaisrecna

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here