NaslovnicaMagazinNakon prestanka pušenja srcu treba 15 godina da se oporavi

Nakon prestanka pušenja srcu treba 15 godina da se oporavi

Objavljeno:

spot_img

Bivši pušači morat će sačekati 15 godina da se rizik od bolesti srca i mozga vrati na nivo kao kod nepušača, rezultat je najnovije studije, koju su proveli stručnjaci na Univerzitetu „Vanderbilt“ u Americi.

Nakon analize podataka, koji su prikupljeni od 8.700 osoba u periodu od 50 godina, naučnici su saznali koliko je vremena potrebno da se organizam pušača potpuno oporavi.

Prema riječima voditeljice studije, Meredith Duncan, ovo je dobra vijest jer se srce i krvne žile puno brže oporavljaju od pluća.

Bolesti srca još uvijek je vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, a glavni faktor često je pušenje. Dobra vijest je i to što je pušenje “izašlo iz mode” nakon 1990. godine kada se puno pisalo o štetnosti te navike.

Kako bi došli do što preciznijih rezultata, stručni tim je prikupio podatke iz studije koja je provedena od 1948. do 1975. godine, i koja je uključivala dvije generacije ljudi od kojih su pola njih bili pušači.

Tim Meredith Duncan je kao teške pušače izdvojio one koji puše kutiju cigareta dnevno 20 godina, a u studiji je zabilježeno da na teške pušače odlazi 70 posto srčanih udara.

Nakon pet godina nepušenja, rizik od infarkta smanjio se za 38 posto. No, trebalo je otprilike 16 godina da se njihov kardiovaskularni sistem vrati na nivo prije nego što su počeli pištiti,prenosi Fokus

– Za osobe koje puše puno tokom godina moglo bi se dogoditi da se stanje u krvožilnom plućnom sistemu nikada u potpunosti ne normalizira, ali je važno zapamtiti da rizik od oboljenja značajno pada i zato je ova studija važna – kazao je Duncan za “Daily Mail”.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Otkrivamo detalje akcije: S kim je sarađivao uhapšeni Osmicin savjetnik iz OSA-e

Kako smo već objavili SIPA je večer izvršila izuzimanje određene dokumentacije iz prostorija...