Home Magazin Na ovaj način nemojte ispirati nos: Može dovesti do smrtonose infekcije

Na ovaj način nemojte ispirati nos: Može dovesti do smrtonose infekcije

0
Na ovaj način nemojte ispirati nos: Može dovesti do smrtonose infekcije

Nedavno je bilo izvještaja o smrtonosnim infekcijama uzrokovanim amebom Naegleria fowleri koja jede mozak zbog nepravilnog ispiranja nosa. Nova studija pokazuje da bi druga ameba, Acanthamoeba, mogla predstavljati sličnu opasnost za pojedince koji koriste neti pot s netretiranom vodom iz slavine.

Naučnici su istraživali 10 slučajeva u kojima su pacijenti razvili neuobičajene infekcije od Acanthamoebe, što je dovelo do tri smrtna slučaja. Analiza je otkrila da su sve pogođene osobe ispirale nos, a mnoge su koristile vodu iz slavine, kao što je otkriveno u nalazima objavljenim u Emerging Infectious Diseases.

Dr. Julia Haston, glavna autorica studije, naglašava rijetkost invazivnih infekcija Acanthamoebama, koje se javljaju u manje od 15 slučajeva godišnje u SAD-u. prenosi Radiosarajevo

Studija ukazuje na vezu između korištenja neprokuhane vode iz slavine za ispiranje nosa i infekcija Acanthamoebom. Acanthamoeba uspijeva u različitim izvorima vode, zbog čega je tačan način prijenosa neizvjestan, iako se ispiranje nosa pojavljuje kao potencijalni put izlaganja.

S obzirom na imunokompromitirani status svih pacijenata u studiji, dr. Anthony Del Signore, koji nije bio dio istraživanja, za Everyday Health ističe njihovu povećanu ranjivost na takve infekcije. Naglašava da iako je rizik za imunokompetentne pojedince relativno nizak, nije posve zanemariv.

Uprkos riziku od infekcije, ispiranje nosa nudi brojne zdravstvene prednosti, pod uslovom da se poduzmu odgovarajuće mjere opreza. Dr. Del Signore savjetuje prokuhavanje vode iz slavine ili korištenje destilirane vode u bocama za ispiranje nosa, kako bi se uklonile nečistoće i bakterije.

Ispiranje nosa, često u kombinaciji s fiziološkom otopinom, može ublažiti simptome sinusitisa, alergija i respiratornih infekcija razrjeđivanjem nosne sluzi i uklanjanjem iritansa. Ovu praksu doktori preporučuju uz lijekove za borbu protiv infekcija i upala.

Zavisno od težine stanja, ispiranje nosa može poslužiti kao samostalna terapija ili nadopuna konvencionalnim tretmanima, poput antibiotika ili sprejeva za nos, javlja Dnervnik.hr.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here