NaslovnicaMagazinKupanje može da bude OPASNO, a doktor otkriva najbolju PREVENTIVU

Kupanje može da bude OPASNO, a doktor otkriva najbolju PREVENTIVU

Objavljeno:

spot_img

Jedan zdravstveni problem koji na prvi pogled djeluje bezazleno, mogao bi da vam pokvari odmor ili ljeto. U pitanju je voda u uhu! Zašto nastaje i kako da nam ovog ljeta ne upropasti dugo očekivani odmor, objašnjava prof. dr Ivan Baljošević, otorinolaringolog Instituta za majku i dijete.

Voda u uhu je problem vezan za infekciju spoljašnjeg uha, napominje prof. dr Baljošević i otkriva da je i dalje povećan broj pacijenata koji se najčešće žale upravo na bolove i infekcije spoljašnjeg uha.

“Bolest je vezana uglavnom za kupanje u nekim prljavim vodama i počinje sa nekarakterističnim simptomima kao što je osjećaj svraba, grebanja i neke blage punoće uha. Međutim, već poslije 24 sata simptomi jako brzo napreduju i dolazi do jakog intenzivnog bola u uhu koji se širi na donju vilicu, tako da djeca i odrasli pacijenti ne mogu da otvore usta. Upravo taj intenzivan bol je ono što ih dovodi kod ljekara”, naglašava doktor.

Pored toga, veoma brzo dolazi do otoka lokalnih limfnih žlijezda koje se nalaze ispod uha i praćeno je visokom temperaturom, malaksalošću i svim simptomima koji ugrožavaju i ometaju opšte stanje pacijenta. Potrebno je obratiti se ljekaru u roku od dva tri dana, a ukoliko to ne učinimo posljedice mogu biti jako loše, napominje dr Baljošević, jer bolest sama neće proći, s obzirom na to da se u 90 odsto slučajeva radi o bakterijskoj infekciji.

“To su te jako invazivne bakterije koje žive u tim plivajućim vodama i mogu da izazovu, otok cijelog vrata, infekciju vrata, flegmonu vrata i čireve i komplikacije o kojima bolje da ne pričamo”, napominje ljekar.

Šta je preventiva?

“Postoji određeni broj preparata na tržištu koji mogu preventivno da se daju kako bismo spriječili razvoj upale uha. To su uglavnom preparati na bazi maslinovog ulja ili na bazi bademovog ulja, koje treba ukapati prije nego što odemo na bazen ili na plažu. Čepići za uši nisu pogodni zbog toga što ne mogu potpuno i hermetički da zatvore ušnu školjku i ušni kanal i često ispadnu u toku plivanja, naročito ako je dijete aktivno, temperamentno, nemirno, kao što je većina djece”.

Kako se izboriti sa infekcijom uha

Sve infekcije uva u 90 odsto slučajeva su bakterijske. U svega 10 odsto slučajeva su u pitanju gljivične infekcije, i to uglavnom kod onih koji su ljetovali na nekim ekskluzivnim destinacijama kao što su Maldivi, Karibi i slično, gdje zbog visokih temperatura i velike vlažnosti živi veliki broj gljivica na koje naš organizam nije navikao.

“Ono što mi vidimo kod pacijenata koji dolaze iz Turske, Egipta, Grčke ili našeg primorja, crnogorskog, to su upravo te bakterijske infekcije. One se isključivo liječe antibiotskim kapima. Znači ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, ali bilo bi lijepo da imamo te neke antibiotske kapi za uši kao neku prvu pomoć koju bismo mogli da damo”, napominje otorinolaringolog.

Kako da se oslobodimo vode u uhu

Doktor Baljošević savjetuje da je najbolje u uho ukapavati troprocentni hidrogen. On je najbolji antiseptik koji smanjuje otok u uhu i uklanja ušnu mast.

“U našem ušnom kanalu koji je kod odraslih dužine oko četiri i po centimetra, a kod djece oko dva i po, postoji normalno stvaranje cerumena ili ušne masti koja predstavlja jedan zaštitni sloj uha od infekcije. Čačkanjem uha štapićima mi uklanjamo tu prirodnu zaštitu i stvaramo pogodno tlo za razvoj infekcija”, naglašava profesor za kraj, piše RTS.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike...

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...

Ugostiteljski objekti do 50 m² mogu biti samo ‘pušački’ ili ‘nepušački’. Veći moraju odvojiti pušače i hranu

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi...

Pročitaj i ovo

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike...

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...