NaslovnicaMagazinKoje je povrće zdravije jesti sirovo, a koje kuhano?

Koje je povrće zdravije jesti sirovo, a koje kuhano?

Objavljeno:

spot_img

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću kategoriziraju se kao oni topivi u mastima i topivi u vodi. Vitamini topljivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, stabilniji su, dok su vitamini topljivi u vodi, kao što su vitamin C i B osjetljiviji na kuhanje i tako se gube.Zato se često preporučuje neke vrste povrća jesti sirovo kako bi maksimizirali količinu hranjivih sastojaka iz njih. Povrće je također bogato antioksidansima, a oni se u nekom povrću prilikom kuhanja uništavaju, a u nekima postaju bioraspoloživi. To znači da tijelo bolje apsorbira hranjive tvari iz njih. Način kuhanja koji također igra ulogu u opstanku minerala i antioksidansa.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo
Povrće bogato vitaminom C poput brokule, špinata i zelene salate najbolje utječu na zdravlje kada se jedu sirovi. Kod njih kuhanje smanjuje udio vitamina C. Kelj i grašak je zdravije jesti sirov.

Povrće bogato antioksidansima koje je također zdravije jesti sirovo su bijeli luk, špinat, korijen peršina i poriluk, a od začina zeleni papar u zrnu.

Povrće koje je bolje jesti kuhano
Postoji povrće čiji se antioksidansi bolje apsorbiraju u tijelu kada se prethodno skuhaju. Kako bi iskoristili sve hranjive tvari, skuhajte mrkvu, bijeli i slatki krumpir, šparoge, ciklu i cvjetaču.

Povrće kuhajte pažljivo
Naravno, jesti kuhano povrće je bolje nego da ga uopće ne jedete. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno radije jedete kuhano, maksimalno iskoristite hranjive tvari. Kuhajte ih dovoljno da omekšaju, ali ne predugo da postane kašasto, prenosi 24sata.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Darijana Filipović: Legitimno predstavljanje bit će tema broj 1 za HDZ. To je najvažnije pitanje za Hrvate

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Darijanom Filipović kazala je za RTV HB...

Izrael neće dobiti taoce žive bez pregovora, razmjene ili ispunjavanja zahtjeva

Glasnogovornik Hamasa je na televiziji rekao da Izrael neće dobiti svoje taoce žive...

Pročitaj i ovo