Home Magazin KOJE BOLESTI MOGU DA NAM PRENESU INSEKTI? OD MALARIJE DO GROZNICE ZAPADNOG NILA

KOJE BOLESTI MOGU DA NAM PRENESU INSEKTI? OD MALARIJE DO GROZNICE ZAPADNOG NILA

0
KOJE BOLESTI MOGU DA NAM PRENESU INSEKTI? OD MALARIJE DO GROZNICE ZAPADNOG NILA

Ovi insekti i zglavkari obično su bezopasni. Međutim, ukoliko su inficirani, mogu da nam prenesu teške i ozbiljne bolesti, od kojih neke mogu da budu čak i fatalne.

Zarazne bolesti koje nam prenose razne vrste insekata nazivaju se vektorske bolesti, jer određene bakterije i virusi neko vrijeme “borave” u tim insektima (vektorima). Onda ih oni ujedom prenesu na čovjeka.

Vektorske zarazne bolesti pojavljuju se sezonski, s obzirom na to da su direktno povezane sa inficiranim insektima. Najčešće su to komarci i krpelji, pa kada je sezona ovih “krvopija”, tada postoji i opasnost da su neki od njih prenosioci zaraze.

Najčešće bolesti koje “dobijamo” od insekata su Lajmska (krpelji) i Virus Zapadnog Nila (komarci), prenosi Nova.rs.

LAJMSKA BOLEST

Lajmsku bolest prenosi ujed krpelja koji su inficirani bakterijom Borrelia Bugdorferi. Ovo je sistemsko oboljenje koje napada cijeli organizam, prvo kožu, a potom centralni nervni sistem, zglobove i srce.

Bolest je otkrivena 1975. godine u Americi. Liječi se antibioticima. Ukoliko se otkrije na vrijeme ne ostavlja nikakve posledice.

GROZNICA ZAPADNOG NILA

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju prenose zaraženi komarci. Oni se zaražavaju sisanjem krvi inficiranih ptica i dalje infekciju prenose na ljude i druge životinje.

Blaži oblik kliničke slike ispoljava se mučninom, glavoboljom, povraćanjem, otokom limfnih žlijezda… To je slučaj uglavnom kod 80 posto inficiranih osoba.

Teža klinička slika dovodi do ukočenosti vrata, mišićne slabosti, paralize i kome, kao najtežeg stanja

ZIKA VIRUS

Zika virus također prenose komarci zaraženi Zika virusom koji je prvi put izolovan 1947. u Zika šumi u Ugandi. Postoje dvije vrste ovog virusa, afrička i azijska.

Period inkubacije je između tri i 14 dana. Većina infekcija kod čovjeka prolazi asimptomatski. Tamo gdje se bolest ispolji, simptomi su osip, groznica, glavobolja, bol u zglobovima i mišićima.

Bolest traje oko sedmicu, bez ozbiljnijih komplikacija.

MALARIJA

Malarija je bolest porijeklom iz Afrike, čiji je uzročnik ujed komarca iz roda Anopheles.

Simptomi malarije su visoka temperatura, glavobolja, malaksalost, drhtavica i dijareja.

Ova bolest najrasprostranjenija je u tropskim zemljama.

DENGA GROZNICA

Denga groznica je infekcija koju uzrokuju četiri različita virusa koja prenose komarci Aedes.

Klinička slika je slična gripi. Međutim, bolest ne mora u svim slučajevima da se manifestuje simptomima. Istraživanja su pokazala da će svaka četvrta zaražena osoba ispoljiti simptome.

Teži simptomi su sindrom denga šoka i denga hemoragična groznica. Tada je neophodno liječenje u bolničkim uslovima.

Kod ovih bolesti je važno da se zna da spadaju u red zoonoza i da, iako su zarazne, ne mogu da se prenesu sa čovjeka na čovjeka. Njihova transmisija je isključivo sa zaraženog insekta na čovjeka, piše Hayat.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here