NaslovnicaMagazinJedna od najzdravijih aktivnosti: Kako plivanja utječe na zdravlje?

Jedna od najzdravijih aktivnosti: Kako plivanja utječe na zdravlje?

Objavljeno:

spot_img

Potiče bolji rad mozga

Utvrđeno je da plivanje povećava protok krvi u mozgu, što mu dovodi više kisika. To znači da biste se mogli osjećati bistrije, budnije i svježije za sve dnevne obveze, ali i imati bolje pamćenje i općenito poboljšanu kognitivnu funkciju.
Pomaže djeci u postizanju vještina

Istraživanje na 7000 djece mlađe od 5 godina otkrilo je da su djeca koja su plivala od rane dobi usavršavala vještine ranije od svojih vršnjaka neplivača, bez obzira na socioekonomsko porijeklo. Njihova pismenost i numeričke vještine također su bile bolje.

Podiže raspoloženje

Bez obzira na doba godine, smatra se da plivanje nudi koristi za mentalno zdravlje, uključujući smanjenje razine stresa, smanjenje simptoma tjeskobe i depresije te poboljšanje kvalitete sna. Također je poznato da ljudima koji plivaju tokom cijele godine ta aktivnost pomaže u ublažavanju bolova od reume, fibromialgije ili astme.
Može pomoći u snižavanju krvnog pritiska

Ako patite od hipertenzije (visokog krvnog tlaka), plivanje je izvrstan način za snižavanje krvnog pritiska u mirovanju. Jedna je studija otkrila da su ljudi s hipertenzijom značajno smanjili broj otkucaja srca u mirovanju nakon što su prakticirali umjereno plivanje 10 sedmica. Ovo je osobito korisno za ljude koji imaju problema s drugim vrstama vježbe zbog pretilosti, astme ili ozljeda.
Može vam pomoći da živite duže

Jedno istraživanje na više od 40.000 muškaraca između 20 i 90 godina pokazalo je da su oni sudionici koji su plivali ili prakticirali druge vježbe u bazenu, poput trčanja u vodi ili aqua aerobika, smanjili rizik od smrti od bilo kojeg uzroka za gotovo 50 posto u usporedbi s onima koji su prakticirali sjedilački način života, pa i onima koji su redovito hodali ili trčali.
Pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti

Meta analiza i pregled iz 2018. godine zaključili su da plivanje “može ponuditi snažne korisne učinke na kardiorespiratornu kondiciju i sastav tijela u više populacija”.
Može smanjiti bol u donjem dijelu leđa

Jedno je istraživanje pokazalo da su pacijenti s bolovima u donjem dijelu leđa koji su vježbali u vodi najmanje dvaput sedmično osjećali značajna poboljšanja.
Služi kao idealna alternativa napornim vježbama

Plivanje koristi mišiće koje u svakodnevnim aktivnostima rijetko angažirate i blago je za zglobove, što ga čini izvrsnom alternativom napornim aktivnostima. Također vam omogućuje da izbjegnete ozljede, koje su izvjesnije pri bavljenju drugim vrstama tjelesnih aktivnosti.

Premda se tako ne čini, plivanje nije baš lako. Umjerenim tempom sagorijeva oko 270 kalorija u samo pola sata. Povećajte intenzitet i sagorjet ćete oko 700 kalorija na sat. Za razliku od drugih vježbi, poput trčanja ili vožnje bicikla, plivanje nije samo kardio aktivnost. Budući da je voda gušća od zraka, gotovo 800 puta, svaki trening plivanja postaje trening snage, stoga svakim zaveslajem gradite mišiće i tonus uz sagorijevanje kalorija, prenosi Index.

U jednoj je recenziji utvrđeno da su vježbe plivanja dovele do poboljšanja u kapacitetima snage i usavršavanju performansi.
Može pomoći pri mršavljenju

Djeluje li plivanje na mršavljenje i može li sagorjeti salo na trbuhu? Odgovor je: vjerovatno. Kao i svaka druga vježba, koliko je plivanje učinkovito za mršavljenje ovisi o nizu faktora: koliko dugo plivate, što jedete tokom dana i što radite nakon što izađete iz vode, prema Dr. Axeu. prenosi n1

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Bakiru nije imao ko da piše

Iako je Krajina poznata po čestim smjenama vlasti i turbulentnim političkim dešavanjima, jučerašnja...

Pročitaj i ovo

Bakiru nije imao ko da piše

Iako je Krajina poznata po čestim smjenama vlasti i turbulentnim političkim dešavanjima, jučerašnja...