NaslovnicaMagazinIznenađujući efekti koje konzumiranje hljeba može imati na vaša crijeva

Iznenađujući efekti koje konzumiranje hljeba može imati na vaša crijeva

Objavljeno:

spot_img

Uz pravilan odabir hljeba, njegova konzumacija može imati ovih pet iznenađujućih efekata na vaša crijeva.

Može poboljšati zdravlje crijeva

“Hljeb od 100 posto cjelovitih žitarica može poboljšati zdravlje crijeva, jer topiva vlakna koja se nalaze u nekim cjelovitim žitaricama fermentiraju dobre bakterije u crijevima dajući masne kiseline”, objašnjava dijetetičarka Lauren Harris-Pincus.

Ove masne kiseline predstavljaju zlatno standardno gorivo za ćelije debelog crijeva i mogu poboljšati crijevnu barijeru, smanjiti upalu i smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Može pojačati imunološki sistem

Provedeno je nekoliko studija kako bi se provjerilo kako mikrobi u crijevima reagiraju na potrošnju cjelovitih žitarica, uključujući i hljeb od 100% posto cjelovitih žitarica. Konzumiranje cjelovitih žitarica može imati koristi od profila bakterija u vašim crijevima.

Neke studije su pokazale da cjelovite žitarice, uključujući hljeb od 100 posto cjelovitog zrna, povećavaju količinu mikroba zvanih bifidobakterije i laktobacili. Kada se količina ovih mikroba poveća, to je povezano s jačanjem funkcije imunološkog sistema – baš kao i uz 30 najboljih namirnica za jačanje imuniteta.

Osjećate se zadovoljno

Postoje dokazi da konzumiranje cjelovitih žitarica, kao npr. 100 posto integralnog raževog hljeba i hljeba od cjelovitog zrna pšenice, može utjecati na crijevne bakterije i dovesti do osjećaja sitosti. Istraživanje je više ukazivalo na integralne zob, ječam i raž – koji se mogu naći u nekim hljebovima od cjelovitih žitarica. Iako je potrebno više istraživanja, uključivanje različitih vrsta hljeba od cjelovitih žitarica u vaš plan zdrave prehrane može vam pomoći da se osjećate zadovoljno.

Dakle, hljeb ne samo da može podržati vaše zdravlje mikrobioma u crijevima, već konzumiranjem prave vrste možete biti i siti.

Može izazvati bol u trbuhu i nadutost

“Onima koji imaju sindrom iritabilnog crijeva (IBS) konzumiranje određenih fermentabilnih ugljikohidrata koji se nalaze u hljebu pod nazivom FODMAPS može izazvati bolove u trbuhu, nadutost, proljev ili zatvor”, kaže Harris-Pincus.

Iako ljudi često krive gluten, neželjene posljedice mogu izazvati i fruktani koji se nalaze u žitaricama koje sadrže gluten, poput pšenice, raži ili ječma. Umjesto toga, Harris-Pincus preporučuje isprobavanje sorte hljeba bez glutena ili bijelog kiselog tijesta koje se obično bolje podnosi.

Može prouzrokovati neravnotežu bakterija u vašim crijevima

Konzumiranje hljeba s malo cjelovitih žitarica, poput bijelog, povezano je sa stanjem poznatim kao crijevna disbioza, što znači da može dovesti do neravnoteže crijevnih mikroba. To znači da bakterije u vašim crijevima ne rade sjajno svoj posao u održavanju crijeva zdravim. S druge strane, možda ćete moći podržati rast korisnih bakterija dodavanjem fermentirane hrane u svoju prehranu. prenosi Klix

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike...

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...