Home Magazin Evo zbog čega je kod žena veći rizik od moždanog udara

Evo zbog čega je kod žena veći rizik od moždanog udara

0
Evo zbog čega je kod žena veći rizik od moždanog udara

Uzroci moždanog udara razlikuju se kod žena i kod muškaraca, jer hormonske promjene i trudnoća su neki od faktora jedinstveni samo za žene.

Kada je u pitanju uzrok moždanog udara, oba spola dijele iste glavne faktore rizika – pušenje, visok krvni pritisak i povišen holesterol.
Uzroci moždanog udara su i rodno specifični

Rizik od moždanog udara kod žena dovodi se u vezu s procesima karakterističnim za ženski spol, kao što su hormonske promjene, trudnoća i upotreba kontracepcijskih pilula. Ovi uzroci moždanog udara su razlog zašto žene imaju vlastite smjernice za prevenciju moždanog udara prilagođene posebno za njih. Te smjernice pružaju skup strategija za smanjenje rizika od moždanog udara – trećeg po redu uzroka smrti kod žena, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

– Neophodno je imati smjernice, posebno za žene. Glavni faktori rizika za muškarce i žene su veoma slični. Ali, za žene se „dodaje“ još jedan sloj, a to su rizici koji su više rodno specifični – objašnjava dr. Dolora Visko (Wisco), neurolog iz „Cleveland Clinica“.
Zašto se uzroci moždanog udara kod žena razlikuju od muškaraca

Poseban skup rizika od moždanog udara, koji je jedinstven kod žena, u poređenju s muškarcima doveo je do objavljivanja specifičnog skupa smjernica Američkog udruženja za srce i Američkog udruženja za moždani udar 2014. godine. Ove smjernice, zasnovane na istraživanju panela stručnjaka, iznijele su te specifične rizike, nadajući se da će popuniti prazninu u zdravstvenoj zaštiti i prevenciji moždanog udara, prenosi E-klinika.

Prema tim smjernicama, nekoliko faktora može da dovede do povećanog rizika od moždanog udara kod trudnica. Neke od komplikacija koje mogu da povećaju rizik od moždanog udara i srčanih bolesti kod trudnica su:

– hipertenzija tokom trudnoće

– gestacijski dijabetes

– preeklampsija.
Glavobolje ne treba ignorisati

Hipertenzija, koja se dovodi u vezu sa trudnoćom, stanje je koje najčešće ima veze i sa hemoragijskim i sa ishemijskim moždanim udarom kod trudnica ili kod žena u postporođajnom periodu. Ako žena počne da osjeća glavobolje tokom trudnoće, to može da bude prvi znak stanja poput preeklampsije i drugih stanja koja izazivaju sužavanje krvnih sudova u mozgu. Upravo zbog toga dr. Visko savjetuje da ne treba ignorisati te glavobolje, već to prijaviti svom ljekaru. Također je važno napomenuti da ako je žena imala hipertenziju prije trudnoće, ona je u većem riziku od iste i tokom trudnoće.

U postpartalnom periodu ubrzo nakon porođaja, dr. Visko kaže da je također češće vidjeti niz drugih krvnih ugrušaka i vaskularnih poremećaja, koji mogu dovesti do moždanog udara, uključujući cerebralnu vensku trombozu (krvni ugrušak u jednom od moždanih vena) i disekcije arterija (sužavanja u jednoj od arterija).

Ustvari, nedavna studija je otkrila da je period najvećeg rizika za moždani udar u odnosu na trudnoću u periodu koji prethodi i neposredno nakon porođaja. Kako objašnjava dr. Visko, to je otprilike u periodu od jednog dana do dvije sedmice nakon porođaja. Ako žena ima jednu ili više komplikacija, koje bi mogle da je izlože većem riziku od moždanog udara, dr. Visko preporučuje da se razgovara sa ljekarom o opcijama prevencije, uključujući niske doze aspirina i drugih lijekova na recept.
Uzroci moždanog udara leže i u kontracepcijskim sredstvima

Iako je kontrola rađanja veoma bezbjedna, postoje određeni uvjeti u kojima hormoni, koji se koriste u kontracepcijskim pilulama, mogu da povećaju rizik od moždanog udara. Konkretno, ako žena ima visok krvni pritisak, dijabetes, gojazna je, trenutno puši ili je iskusila centralnu vensku i sinusnu trombozu, trebalo bi da se konsultuje sa ljekarom prije nego što počnete da koristi kontracepciju.

Najbolji način da se smanji rizik od moždanog udara je, kako savjetuje dr. Visko, da se kontrolišu drugi faktori rizika, kao što su prestanak pušenja i održavanje krvnog pritiska na zdravom nivou. Za osobe sa dijabetesom također je važno da drži pod kontrolom svoje stanje kako bi šećer u krvi bio u granicama normale.
Menopauza je doba s većim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka

Dok traje menopauza, žensko tijelo proizvodi manje estrogena, što može izazvati simptome kao što su valunzi/valovi vrućine, problemi sa spavanjem i suhoća vagine. Hormonska terapija za menopauzu je uzimanje estrogena ili progesterona kako bi se ublažili simptomi. Neki podaci pokazuju da su žene, koje koriste ovu vrstu hormonske terapije, pod povećanim rizikom od krvnih ugrušaka i moždanog udara, mada se rezultati studije smatraju i pomalo kontradiktornim.

Smjernice objavljene u Evropi 2022. godine preporučuju, naprimjer, korištenje terapijske zamjene hormona, jer izbjegavanje njene upotrebe neće smanjiti rizik od moždanog udara. Prije zamjene terapije, po savjetu neurologa, preporuka je da žena razgovara sa ljekarom ako ima bilo koji drugi faktor rizika za moždani udar, kao što su visok krvni pritisak, bolest srca ili dijabetes. prenosi Avaz

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here