Home Magazin Doručak za dugovječnost: Priznajte, kad ste ga jeli posljednji put ?

Doručak za dugovječnost: Priznajte, kad ste ga jeli posljednji put ?

0
Doručak za dugovječnost: Priznajte, kad ste ga jeli posljednji put ?

Upravo zbog toga zanimljivo je doznati što za doručak jedu zdravi i dugovječni ljudi poput onih koji žive u takozvanim Plavim zonama, odnosno područjima u kojima je životni vijek duži nego u ostatku svijeta.

Provedena istraživanja dovela su do spoznaja o životnim navikama tamošnjih stanovnika, a među tim spoznajama su i detalji vezani uz prehranu pa je tako, kako smo vam već pisali, poznato da, primjerice, stanovnici Ikarije i Krete za doručak jedu skroman obrok koji se u pravilu sastoji od jogurta s medom, malo voća i orašastih plodova te hljeba od kiselog tijesta i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. prenosi Radiosarajevo

Ako vam opisani obrok nije po volji, možda će vam draži biti doručak kakav se jede na Sardiniji. Vrlo je jednostavan i sigurno ste ga do sada bar jednom i sami imali za doručak: jučerašnji jljeb namočen u mlijeku. Jednostavnije ne može, a pri tom je i u skladu s no-waste filozofijom. Ovo je zaista idealan obrok jer ne čuva samo zdravlje i dugovječnost, već i okoliš.

Treba li vam savjet kako ovaj jednostavan obrok učiniti ukusnijim i hranjivijim, imamo i to. Premda je sasvim dovoljno uzeti komad hljeba i usitniti ga na komade veličine zalogaja pa ga zaliti mlijekom, vi ovakvom doručku, ako želite, možete dati gurmanski zaokret: hljeb najprije lagano prepecite na otopljenom maslacu.

Želite li svoj doručak iz Sardinije (ili iz djetinjstva) možete učiniti još zdravijim tako da odaberete hljeb od cjelovitih žitarica, po mogućnosti od kiselog tijesta, a još bolje iz vlastite radinosti. Želite li otići još koarak dalje, nabavite domaće kozje mlijeko. Takav će spoj zapravo biti najviše nalik tradicionalnom doručku iz spomenute Plave zone, piše Slobodna Dalmacija.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here