NaslovnicaEkonomijaZnanstvenici su razvili računalnu memoriju sličnu ljudskom mozgu!

Znanstvenici su razvili računalnu memoriju sličnu ljudskom mozgu!

Objavljeno:

spot_img

Istraživači su razvili novi dizajn računalne memorije koji bi mogao uvelike poboljšati performanse i smanjiti energetske zahtjeve internetskih i komunikacijskih tehnologija, za koje se predviđa da će potrošiti gotovo trećinu globalne električne energije u sljedećih deset godina.

Istraživači, predvođeni Sveučilištem u Cambridgeu, razvili su uređaj koji obrađuje podatke na sličan način kao sinapse u ljudskom mozgu. Uređaji se temelje na hafnijevom oksidu, materijalu koji se već koristi u industriji poluvodiča, i sićušnim samosastavljenim barijerama, koje se mogu podići ili spustiti kako bi elektroni mogli proći.

Ova metoda mijenjanja električnog otpora u računalnim memorijskim uređajima i omogućavanje obrade informacija i memorije da postoje na istom mjestu, mogla bi dovesti do razvoja računalnih memorijskih uređaja s daleko većom gustoćom, većim performansama i manjom potrošnjom energije. Rezultati su objavljeni u časopisu Science Advances.

“U velikoj mjeri, ova eksplozija u energetskim zahtjevima uzrokovana je nedostacima trenutnih tehnologija računalne memorije”, rekao je prvi autor dr. Markus Hellenbrand, s Cambridgeovog Odjela za znanost o materijalima i metalurgiju. “U konvencionalnom računalstvu postoji memorija s jedne strane i obrada s druge strane, a podaci se miješaju natrag između to dvoje, što oduzima i energiju i vrijeme.”

Jedno potencijalno rješenje za problem neučinkovite računalne memorije je nova vrsta tehnologije poznata kao rezistivna preklopna memorija. Konvencionalni memorijski uređaji mogu imati dva stanja: jedan ili nula. Međutim, funkcionalni rezistivni sklopni memorijski uređaj bio bi sposoban za kontinuirani raspon stanja – računalni memorijski uređaji temeljeni na ovom principu bili bi sposobni za daleko veću gustoću i brzinu.

“Tipični USB stick temeljen na kontinuiranom dometu mogao bi sadržavati između deset i 100 puta više informacija, na primjer”, rekao je Hellenbrand.

Istraživači sada surađuju s industrijom na provedbi većih studija izvedivosti o materijalima, kako bi jasnije razumjeli kako nastaju strukture visokih performansi. Budući da je hafnijev oksid materijal koji se već koristi u industriji poluvodiča, istraživači kažu da ga ne bi bilo teško integrirati u postojeće proizvodne procese.

Istraživanje su djelomično podržali Nacionalna znanstvena zaklada SAD-a i Istraživačko vijeće za inženjerstvo i fizičke znanosti (EPSRC), dio UK-a za istraživanje i inovacije (UKRI).

IZVOR

Objava Znanstvenici su razvili računalnu memoriju sličnu ljudskom mozgu! prenijeta sa portala Bajtbox.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...

Otkrivamo detalje akcije: S kim je sarađivao uhapšeni Osmicin savjetnik iz OSA-e

Kako smo već objavili SIPA je večer izvršila izuzimanje određene dokumentacije iz prostorija...

Pročitaj i ovo

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...