Home Ekonomija ZAŠTO NAŠE TRŽIŠTE NIJE KONKURETNO I POVOLJNO DOMAĆIM I STRANIM INVESTITORIMA? VLAST MORA REAGIRATI

ZAŠTO NAŠE TRŽIŠTE NIJE KONKURETNO I POVOLJNO DOMAĆIM I STRANIM INVESTITORIMA? VLAST MORA REAGIRATI

0
ZAŠTO NAŠE TRŽIŠTE NIJE KONKURETNO I POVOLJNO DOMAĆIM I STRANIM INVESTITORIMA? VLAST MORA REAGIRATI

Postavlja se pitanje koji su uzorci tome i kako poboljšati poziciju. Jedan od uzoraka je fragmentiranost, odnosno neusklađenost tržišta, i to najviše zbog administrativnog uređenja, kao i različitog zakonodavnog okvira.

Iako strani investitori dolaze na tlo jedne države, dočekaju ih različiti uvjeti za registraciju ne samo na entitetskom, nego i na nižim nivoima vlasti.

To je jedan od razloga zašto naše tražište nije konkuretno i povoljno domaćim i stranim investitorima. Rješenje se čini veoma lako. Opet je zadatak na domaćim vlastima, kojima bi interes trebao biti jačanje bh. ekonomije.

Medicinski kisik i plinske boce ne stoje jednako na tlu bh. entiteta RS i Federacije.

Iako su došli prije 25 godina na tržište BiH s namjerom da razvijaju biznis u jednoj državu, na vratima ih je dočekao komplikovan i nejedinstven sistem.

Valentin Ilijevski, regionalni menadžer za Jugoistočnu Evropu „Messera“, objašnjava kako svi strani investitori, među kojima su i oni, dolaze sa zahtjevom da imaju brzu, jednostavnu i konkretnu uslugu pri ragistraciji kompanije.

Valentin Ilijevski, regionalni menadžera za Jugoistočnu Evropu „Messer“:

-Predugo traje dok dobijemo povratni novac, ako vi sada čekate jednu dozvolu pet godina. Za pet godina mozete krenuti s porizvodnjom onda vasi kupčpci dobiju poslije pet godina porizvode. Još ako zelite izvesti imate još dodatnih porblema sa cijelom strukturom u BiH.

Organizacija Bosne i Hercegovine je komplikovana. Dva entiteta, a u Federaciji 10 kantona, zatim tu je bh. entitet RS i Brčko distrik i to kao cijelina čini složen i komplikovan sistem, što nije povoljno za Evropsku uniju. Nejedinstvo čini mnogo toga, od najmanjih sitnica kao što je jezik, odnosno pismo, jer je važno kojim će se pismom pisati, ćirilicom ili latinicom. Nisu jednaki ni porezi na doprinose i plate. 

Cijeli video pogledajte OVDJE.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here