Home Ekonomija Za povećanje plata 53,6 miliona maraka

Za povećanje plata 53,6 miliona maraka

0
Za povećanje plata 53,6 miliona maraka

U saopštenju se navodi da je za sedam obračunskih perioda podneseno ukupno 4.289 zahtjeva za podsticaj za povećanje plata, a odobreno je 3.946 ili 92 odsto od ukupno podnesenih.

Korisnici podsticaja bila su 1.334 različita privredna subjekta koji su povećali plate za 50.546 radnika.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske poziva sve privredne subjekte da apliciraju do 29. avgusta ukoliko su radnicima povećali platu u periodu januar-jun 2023. godine u odnosu na period početne plate, decembar 2022. godine.

Za osmi obračunski period, januar-jun 2023. godine, zaključno sa 15. avgustom, posredstvom aplikacije primljeno je 350 zahtjeva.

Privredni subjekt može, kako navodi Srna, ostvariti pravo na podsticaj za povećanje plate samo za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos najkasnije do prvog dana za mjesec početnog iznosa plate, odnosno najkasnije 1. decembra 2022. godine.

Za obračunski period januar-jun ove godine, za mjesec početne plate primjenjivaće se iznos plate isplaćen za decembar 2022.

Prema zakonskom rješenju, u slučaju da je radniku za mjesec početnog iznosa plate isplaćena plata niža od važeće najniže plate u Republici Srpskoj, pri obračunu iznosa podsticaja uzimaće se trenutno važeća najniža bruto plata u iznosu od 1.016 KM, neto plata 700 KM.

Zahtjev se podnosi posredstvom aplikacija „e podsticaj“ na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva, a koja je aktivna od 1. jula do 29. avgusta, kada ističe rok od 60 dana za podnošenje zahtjeva.

Nakon što aplikacija automatski potvrdi da je zahtjev ispravno popunjen i uspješno elektronski dostavljen, privredni subjekt štampa, potpisuje i ovjerava dio zahtjeva koji se odnosi na opšte podatke, te ga dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva u pisanoj formi.

Zahtjev u pisanoj formi sadrži bar-kod koji se dodjeljuje nakon uspješne elektronske dostave, a smatra se podnesenim kada se Ministarstvu dostavi odštampani dio zahtjeva sa bar-kodom.

Osnovni cilj dodjele podsticajnih sredstava je poboljšanje položaja radnika, u smislu utvrđivanja viših novčanih naknada po osnovu plata i vremenski duže održavanje uvećane plate radnika, te otklanjanje sive zone u oblasti isplate plata radnika i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik dobije od privrednog subjekta u legalne tokove.

Ovom mjerom nastavlja se kontinuitet u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije i samim tim poboljšanju položaja radnika i nezaposlenih lica, kao i unapređivanju poslovnog okruženja, dodaje se u saopštenju.

Objava Za povećanje plata 53,6 miliona maraka prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here