NaslovnicaEkonomijaVeliki interes za snižavanja cijena, trgovci širom Srpske učestvuju u borbi protiv...

Veliki interes za snižavanja cijena, trgovci širom Srpske učestvuju u borbi protiv inflacije

Objavljeno:

spot_img

BANJALUKA – U desetak trgovačkih lanaca širom Srpske potrošači mogu kupiti razne proizvode po sniženim cijenama zahvaljujući kampanji Ministarstva trgovine i turizma RS koja je odgovor na inflaciju i konstantna poskupljenja robe i usluga. 

U resornom ministarstvu kažu da su se u kampanju za sada uključili marketi “Zvorničanka” iz istoimenog grada, zatim “Đurić marketi” i “Frukta trejd” iz Dervente, banjalučke firme “Zoki komerc”, “Diona”, “Tržnica”, “Centrum” i samostalna trgovačka radnja “Tea”. Na spuštanje marže i niže cijene odlučili su se i marketi “Onogošt” Pale te drugi.

Podsjećaju da je ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić u maju održao sastanak sa predstavnicima trgovaca u Srpskoj, na kojem je razgovarano o stanju na tržištu i inicirano pokretanje kampanje u kojoj će, u svjetlu globalnih ekonomskih prilika, inflacije i rasta cijena koji pogađaju domaće tržište, trgovci pokazati gest solidarnosti i uključiti se u društveno odgovornu kampanju kroz koju će potrošačima ponuditi niz proizvoda po sniženim cijenama, odričući se dijela svoje marže.

Podsjetimo, slična kampanja, pod nazivom “Stop inflaciji” sprovodi se u Crnoj Gori o čemu je CAPITAL prvi pisao u tekstu: Šulić o Dodiku, umjesto da prepiše crnogorski recept za inflaciju.

Tom prilikom Šulić nije imao nikakve konkretne planove za obuzdavanje inflacije u maloprodaji, ali izgleda da se u međuvremenu situacija promijenila i da Vlada RS ipak preuzima “crnogorski recept”.

“Prema planu kampanje, trgovci po sniženoj cijeni nude proizvode koji nisu obuhvaćeni Uredbom o ograničenju marže na osnovne životne namirnice. Izbor proizvoda koji su obuhvaćeni akcijom ostavljen je na izbor svakom trgovcu ponaosob, a proizvodi koji su sniženi u sklopu ove kampanje označeni su posebno dizajniranim voblerom “Društveno odgovorni” – pojasnili su u Ministarstvu trgovine.

Dodali su da svakodnevno zaprimaju nove molbe trgovaca za uključivanje u kampanju i dostavljanje voblera za označavanje artikala.

“Kampanja ne uključuje samo velike trgovačke lance već trgovce koji posluju u Srpskoj, bez obzira na veličinu i broj poslovnica koje imaju. Pozivamo sve trgovce koji se do sad nisu uključili da podrže kampanju”,  naveli su iz resornog ministarstva.

U “Z marketima” koji posluju u sklopu kompanije “Zvorničanka” proizvodi sa nižim cijenama, među kojima su između ostalog, slatkiši, voće, povrće, mlijeko, sokovi, salame, paštete, te brojni artikli iz programa hemije potrošačima su dostupni od početka sedmice.

“Maržu smo snizili za nekih stotinak proizvoda, svi ti artikli su označeni voblerima koje smo dobili od ministarstva, a povećana je njihova vidljivost, upadljivi su za oko potrošača. Ministar Šulić nam je bio u posjeti, obišao jedan objekat i oduševljen je implementacijom kampanje”, rekao je generalni direktor “Zvorničanke” Ninoslav Rašković i dodao da su podržali kampanju da bi koliko-toliko ublažili udar inflacije koja pustoši novčanike građana već duže vrijeme.

Vlasnik kompanije “Frukta trejd” Duško Reljić kaže da je društveno odgovoran rad jedan od osnovnih postulata njihovog poslovanja.

“Naša firma je uvijek podržavala sve što ima korist za društvo u kojem poslujemo i živimo, naravno u onoj mjeri koja neće narušiti stabilnost i profitabilnost kompanije pa tako i sada. Međutim, ovom kampanjom ne može se spriječiti inflacija i globalna kretanja, to su krupne stvari na koje ne možemo uticati. Lanci snabdijevanja su pokidani, proizvođači su podigli cijene, ne može se tu mnogo uraditi, ali smo spremni pomoći koliko možemo”,  kazao je Reljić.

Iz udruženja potrošača ranije su pozdravili ovu kampanju, navodeći da se konačno došlo do rješenja kojim se koliko-toloko pomaže kupcima.

Region

Duško Reljić kaže da trgovci u Srpskoj posluju sa najnižom maržom u regionu.

“I u Srpskoj i u FBiH trenutno radimo sa maržom od 15 odsto, dok je ona u Srbiji od 24 do 26 odsto, u Hrvatskoj iznad 30 odsto, a u Njemačkoj čak 37 odsto. Zbog tako male marže veliki evropski trgovački lanci ne ulaze na tržiše BiH”, rekao je Reljić. Glas Srpske

Objava Veliki interes za snižavanja cijena, trgovci širom Srpske učestvuju u borbi protiv inflacije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

NOVA ZVIJEZDA ANTI-AGINGA: ZABORAVITE NA RETINOL, STIGAO JE BAKUCHIOL

Za taj derivat vitamina A klinički je dokazano da smanjuje znakove starenja, stimulira...

Nedvosmislen zaključak razgovora Bećirovića i Scholza: Nema ni brzog ni sporog razbijanja BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom...

Problem za mnoge: Šta uzrokuje akne u odrasloj dobi?

Moguće ih se spriječiti promjenom nekih životnih navika, stoga je dobro znati šta...

Pročitaj i ovo

NOVA ZVIJEZDA ANTI-AGINGA: ZABORAVITE NA RETINOL, STIGAO JE BAKUCHIOL

Za taj derivat vitamina A klinički je dokazano da smanjuje znakove starenja, stimulira...

Nedvosmislen zaključak razgovora Bećirovića i Scholza: Nema ni brzog ni sporog razbijanja BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom...