Home Ekonomija Vaše računalo je “kanta” a treba vam Windows 10? Tiny10 stiže u pomoć

Vaše računalo je “kanta” a treba vam Windows 10? Tiny10 stiže u pomoć

0
Vaše računalo je “kanta” a treba vam Windows 10? Tiny10 stiže u pomoć

Microsoft je planirao prestati s izdavanjem novog operativnog sustava kada je lansirao Windows 10. No ta je fantazija bila kratkog vijeka i završila je lansiranjem Windowsa 11 2021. Zajedno s izdanjem novog operativnog sustava stigla je i vijest da će se podrška za Windows 10 povući u listopadu 2025.

Razvojni programer NTDEV objavio je svoju konačnu verziju Tiny10 koji je super lagana verzija Windowsa 10. Njegovi sistemski zahtjevi toliko su niski da vam nije potreban moćan hardver. Ako ste znatiželjni o ovoj laganoj verziji sustava Windows 10, istražimo njezine značajke i ograničenja.

Tiny10 je prilagođena verzija Windows 10 operativnog sustava. Njegov glavni cilj je ukloniti sav bloatware koji Microsoft isporučuje s operativnim sustavom i smanjiti potrošnju resursa i pohranu. Dok obična Windows 10 ISO datoteka ima više od 4 GB, Tiny10 ima samo 2,5 GB. 32-bitna verzija još je manja i iznosi 2,1 GB.

Službeni hardverski zahtjevi za Windows 10 uključuju 1-jezgreni procesor i 2 GB RAM-a za 64-bitnu verziju. Također zahtijeva 20 GB prostora za instalaciju.

Ali veličina nije jedini uzbudljiv čimbenik kod Tiny10. Uklanja sav bloatware iz ISO datoteke prije instalacije. Dakle, ne morate raditi ručno čišćenje, uklanjati sistemske aplikacije ili mijenjati pravila. Sve je to već učinjeno.

Ali postoje i neki problemi.

Prvo, s Tiny10 nećete dobiti nikakva ažuriranja sustava. Možete pokušati ručno instalirati ažuriranja, ali hoće li to raditi ili ne, drugo je pitanje.

Tiny10 ne dolazi s Microsoft Storeom ili Windows Defenderom. Dakle, morate također instalirati antivirusni softver treće strane kako biste zaštitili svoje računalo. Čak i Windows Package Manager nedostaje. Ali možete ga preuzeti s GitHuba i upravljati aplikacijama na svom sustavu pomoću terminala.

Zbog svih ovih problema teško je preporučiti korištenje modificirane verzije sustava Windows kao svakodnevnog operativnog sustava. Međutim, bloatware je nešto što Microsoft mora popraviti s Windows 10 i novim verzijama. Nikome ne pomaže i čak odvraća korisnike od korištenja Windows OS-a, a ako nemate novca za novi hardver, ovaj OS zajendo sa nekim jeftinim SSD diskom učinit će čuda za vaše staro računalo.

IZVOR

Objava Vaše računalo je “kanta” a treba vam Windows 10? Tiny10 stiže u pomoć prenijeta sa portala Bajtbox.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here