Home Ekonomija Supermarketi više neće biti isti

Supermarketi više neće biti isti

0
Supermarketi više neće biti isti

Stručnjak za trgovinu Gerit Heineman (63), koji radi na Fakultetu primenjenih nauka Niederhein, predviđa kraj prodavnica u kojima će raditi ljudi.

Moramo da se oprostimo od supermarketa u kojima će biti trgovci i kasiri jer će kupci sami skenirati svoje proizvode na samouslužnim kasama“, kaže Heineman.

Takav način rada, kaže Heineman, posledica je inflacije koja je trgovinski sektor prisilila na smanjenje troškova, piše Fenix magazin.

Osoblje u supermarketima značajno će se smanjiti. Ubuduće će u radnjama prvenstveno biti obezbjeđenje, takođe zbog sve veće stope kriminala i radnici koji će puniti police, a koji su u suštini potrebni samo noću“, kaže Heineman.

Heineman smatra kako će supermarketi kakve poznajemo uskoro postati prošlost, slično kao što su radnje u kojima je sve proizvode kupcu davao trgovac, postale prošlost još prije nekoliko decenija.

Trend automatizacije utiče i na druga područja.

Takođe vidimo promjene u ugostiteljstvu, gdje postoji veliki nedostatak osoblja. Uslužne radnike zamjenjuju roboti. Ispitivanja sa robotima traju već duže vrijeme“, kaže Heineman.

Restorani, pabovi i barovi trenutno traže uslužno osoblje.

Mnogi su restorani zbog manjka radnika prisiljeni da skrate radno vrijeme i da uvedu više slobodnih dana. To može biti iritantno za goste jer se odjednom nađu pred zatvorenim vratima.

Na pojedinim pozicijama plate su porasle za 20 odsto, a zbog manjka radnika neki zainteresovani imaju i očekivanja plata znatno iznad kolektivnog ugovora, poput menadžera u ugostiteljstvu ili hotelima.

Prema riečima Ingrid Hartges, troškovi osoblja su u martu porasli za 21,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Fenix magazin

Objava Supermarketi više neće biti isti prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here