NaslovnicaEkonomijaStručnjak upozorava: Nemojte nikada kliknuti na ove četiri riječi pri surfanju internetom

Stručnjak upozorava: Nemojte nikada kliknuti na ove četiri riječi pri surfanju internetom

Objavljeno:

spot_img

Ponekad je dovoljan samo jedan krivi klik tokom surfanja internetom da stvari krenu po zlu, odnosno da na računare ili telefone preuzmete neki zlonamjeran program, da se hakeri dokopaju vaših ličnih podataka i slično. Sigurnosni stručnjaci često ponavljaju slične savjete kako bi povećali sigurnost vaših uređaja i brojnih usluga koje koristite na mreži – poput opreza od phishing mailova, lozinki koje odabirete i koristite za različite servise i slično.

Opasnost od spywarea

Da je potreban veliki oprez prilikom klikanja na internetu, upozorava i sigurnosni stručnjak iz McAfeeja koji je posebno upozorio na opasnost od spywarea te na način na koji se na računare ili telefone mogu preuzeti takvi špijunski programi koji, bez znanja korisnika, mogu pratiti sve što oni tipkaju te se tako dokopati brojnih važnih podataka poput korisničkih imena i lozinki, brojeva kreditnih kartica i slično. Pri tome je posebno izdvojio četiri riječi koje mogu biti posebno opasne, pogotovo kada se pojave u obliku pop-up prozora.

– Nemojte nikad kliknuti na „prihvatam“, OK, „Ne“ ili „Da“ u pop-up prozorima jer te akcije mogu pokrenuti automatsko preuzimanje spywarea – upozorio je. Umjesto klikanja na te riječi, u sumnjivim situacijama on savjetuju kako je najbolje u potpunosti zatvoriti preglednik internetskih stranica, i to ne klikom na “X”, već putem task managera na PC-u, odnosno putem opcije force quit na Macovima, piše Zimo.hr.

Osim toga, ovaj stručnjak iz McAffeja koji je u razgovoru s novinarima želio ostati anoniman svima savjetuje još jednu stvar koja je logična, no mnogi je se i dalje ne pridržavaju, a to je izbjegavanje preuzimanja datoteka s nesigurnih izvora poput npr. torrenta. Za sigurnost je važno i korištenje posljednjih verzija operativnih sistema, ali i softvera koji se koristi jer, pored novih opcija, takve verzije sadrže posljednje sigurnosne nadogradnje.
Opasnost od umjetne inteligencije

Sve veću opasnost za korisnike predstavlja i umjetna inteligencija, i to kroz personalizirane phishing sheme, upozorila je stručnjakinja za AI Lisa Palmer, prenijeli su na NY Postu. Ona kaže kako umjetna inteligencija može napraviti visoko personalizirane kampanje koje mogu biti iznimno uvjerljive te je podsjetila na situacija iz Arizone kada je jedna majka čula glas svoje kćerke kojoj joj govori da je oteta i da otmičari traže otkupninu, no glas djevojčice je stvorila AI. Slične prevare s korištenjem AI-ja i kloniranja glasa zabilježene su i u drugim američkim državama. Ovo su samo neki od primjera koji pokazuju koliko prevare danas mogu biti sofisticirane i da umjetna inteligencija može nasamariti čak i one najopreznije.

Haber.ba

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na...

Ovo je najsretnija zemlja u Evropi

Evropska agencija za statistiku (Eurostat) objavila je podatke godišnjeg istraživanja “indikatora kvaliteta života”,...

Pročitaj i ovo

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na...