Home Ekonomija Snažna potražnja, a ponuda ograničena: Dijaspora masovno kupuje stanove u BiH

Snažna potražnja, a ponuda ograničena: Dijaspora masovno kupuje stanove u BiH

0
Snažna potražnja, a ponuda ograničena: Dijaspora masovno kupuje stanove u BiH

Iako se prije nekoliko mjeseci iznosilo kako će doći do promjene na tržištu nekretnina, odnosno pada cijena i zastoja prodaje, ipak, to se ne događa.

Štaviše, tržište nekretnina u našoj zemlji je trenutno vrlo živo, a toj slici doprinosi činjenica da je ove sezone itekako pojačan interes dijaspore za kupovinu stanova, ali i kuća.

Bitna uloga 

Potvrdio nam je to Maho Taso iz sarajevske agencije za nekretnine „Prostor“ kazavši kako bh. građani koji žive i rade u dijaspori sve više kupuju nekretnine, posebno u Sarajevu, Tuzli, ali i u Mostaru, odnosno njegovoj okolini. Međutim, slična je situacija i u drugim dijelovima BiH.

– Jedno vrijeme je interes dijaspore bio oslabio, međutim, sada je to jedna drugačija priča, pogotovo veliki broj naših ljudi koji rade u Njemačkoj, ali i u drugim zemljama želi uložiti svoj novac ovdje i opredjeljuje se za kupovinu nekretnina – kazao nam je Taso.

I dok se bh. dijaspora uglavnom opredjeljuje za novogradnju, domaći kupci se sve više okreću starogradnji, pri čemu bitnu ulogu ima lokacija. Potražnja za nekretninama, uprkos visokim cijenama, ne jenjava i zapravo višestruko je veća od ponude.

Posebno kada je riječ o ponudi u novogradnji, u većini gradova u BiH je izražen deficit.

– Mi imamo odličnu ponudu u starogradnji u Sarajevu i ono što je kvalitetno se praktično odmah proda – iznio je Taso.

Korekcije cijena

Da se cijene stanova i dalje drže na vrlo visokom nivou, pokazuje činjenica da se, naprimjer, stan u sarajevskom naselju Grbavica u starogradnji teško može pronaći po cijeni nižoj od 4.000 KM po kvadratu. U novogradnji u Centru skoro da i nema više stanova, svi su rasprodani po cijeni između 6.000 i 7.000 KM po kvadratnom metru. I u naselju Stup u novogradnji cijena kvadrata iznosi 4.000 KM.

Korekcije cijena na tržištu nekretnina za sada se ne očekuju. Eventualno, kazao je Taso, može doći do stagnacije, međutim, potpuna slika o tome kakva nas očekuje naredna godina bit će jasnija od jeseni.

Nerealno visoka

I u Mostaru se počela popravljati ponuda, budući da je u najavi nekoliko novih stambenih objekata. S druge strane, ponuda u starogradnji je slaba, a u tom segmentu postoje nekretnine čija je cijena nerealno visoka. Naprimjer, renovirani stanovi nerijetko se nude po cijeni stanova u novogradnji, i to od 3.000 do 5.000 KM po kvadratnom metru!


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here