NaslovnicaEkonomijaSMATRALI GA GRADOM DUHOVA: VAREŠ NA ISPITU KAKO POMIRITI EKONOMIJU I EKOLOGIJU,...

SMATRALI GA GRADOM DUHOVA: VAREŠ NA ISPITU KAKO POMIRITI EKONOMIJU I EKOLOGIJU, MILIJARDE SU U IGRI

Objavljeno:

spot_img

Danas sa obnovom rudarstva čak se i pruge vraćaju u funkciju, te se najavljuje veliki ekonomski razvoj.

Nakon 5 godina pripremnih radova, rudnik u Varešu bi trebao početi s radom u desetom mjesecu ove godine. U britanskoj kompaniji Adriatic metals trenutno radi 246 radnika, iz cijele zemlje. Od marta imaju status projekta od državnog interesa, ističe njen izvršni direktor Alem Logo.

  • U princpu ovo je najveći projekat investicioni u BiH I regionu, ovaj projekat kada krene da će biti 2,5 posto ukupnog GDP-a BiH i 25 posto i 4 stranih ulaganja. Ono što je nama najvažnije i ono što ce se eksploatisati to je srebro, olovo cink i na svjetskom tržištu najtraženije u tom segment – kazao je on.
  • U Varešu sada nedostaje smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata, servisa, banaka, i svega drugog što razvijenije općine imaju. Ponovno se vraća u funkciju i pruga. Vareš danas realno ima 7 hiljada stanovnika, a u sljedećim godinama će dobiti značajan broj novih stanovnika, ali svakako na dnevoj bazi ulazak mnogo poslovnog svijeta i to je nešto na što se moramo malo naviknuti nakon 30, 40 godina gdje smo usitinu bili negdje odbačeni – kaže načelnik Vareša Zdravko Marošević, piše Ljudski.ba.

Varešu koji se do sada u javnosti percipirao kao polumrtav grad, sada je na ispitu kako pomiriti ekonomiju i ekologiju da nijedno ne ispašta.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...

Ugostiteljski objekti do 50 m² mogu biti samo ‘pušački’ ili ‘nepušački’. Veći moraju odvojiti pušače i hranu

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi...