Home Ekonomija Slovenci kupili srpsku prodavnicu

Slovenci kupili srpsku prodavnicu

0
Slovenci kupili srpsku prodavnicu

LJUBLJANA – Big Bang, najveći slovenački prodavac zabavne i potrošačke elektronike, potpisao je ugovor o kupovini 100 odsto srpske onlajn maloprodaje BC Group.

Posao još treba da odobre nadležne agencije za zaštitu tržišne konkurencije, saopšteno je iz kompanije. Preuzimanje bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

U grupi Big Bang, žele da postanu vodeće tržište potrošačke elektronike na mreži u regionu.

“Akvizicija BC Grupe značajno će nam pomoći da ostvarimo ove ambicije, sa kojima će Big Bang Grupa steći važna znanja iz oblasti onlajn prodaje, a moći ćemo da iskoristimo sinergiju u nabavci, logistici i digitalizaciji poslovanja”, rekao je direktor Big Banga nakon potpisivanja ugovora Uroš Mesojedec.

BC Grupa je prošle godine ostvarila 35 miliona evra prihoda, a u narednih pet godina žele da ga povećaju na više od 90 miliona evra, za šta im je bio potreban odgovarajući poslovni partner, objasnio je direktor i sadašnji većinski vlasnik BC Grupe Oleg Kulidžan.

Kulidžan sada očekuje da će akvizicija povećati asortiman proizvoda i poboljšati logistiku i korisničko iskustvo. Ovom akvizicijom Big Bang grupa nastavlja svoju ekspanziju u regionu nakon što je prošle godine preuzela hrvatsku kompaniju Sancta Domenica.

Nakon preuzimanja, cijela grupacija imaće skoro 700 zaposlenih, a prema planovima, na tržištu od ukupno 16 miliona stanovnika, 2028. godine ostvariće više od pola milijarde evra prihoda, objašnjava Press.

Grupa je prošle godine ostvarila rekordnih 270 miliona evra prihoda. U Sloveniji trenutno postoji oko 17 prodavnica sa površinom od skoro 32.000 kvadratnih metara.

Počeci grupe sežu u 1991. godinu, a brend je nastao dvije godine kasnije, kada je otvorena prva prodavnica u Ljubljani.

Kompanija Bidigital je u septembru 2018. godine postala vlasnik Big Banga, koji je u vlasništvu Adventure holdinga, koji kontroliše preduzetnik Darko Klarič.

Bidigital ga je kupio u okviru stečaja Merkura i tako u stečajnu masu prebacio 18,6 miliona evra. Seebiz

Objava Slovenci kupili srpsku prodavnicu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here