Home Ekonomija PROVJERILI SMO POLICE SA TJESTENINOM: KUPITE DOK JE JEFTINIJE JER CIJENE POČINJU VRTOGLAVO RASTI

PROVJERILI SMO POLICE SA TJESTENINOM: KUPITE DOK JE JEFTINIJE JER CIJENE POČINJU VRTOGLAVO RASTI

0
PROVJERILI SMO POLICE SA TJESTENINOM: KUPITE DOK JE JEFTINIJE JER CIJENE POČINJU VRTOGLAVO RASTI

Međutim, namirnica koja se mogla naći u skoro svakom domaćinstvu bila je tjestenina čija cijena ovih dana u svijetu drastično raste.

Kako je najavljivano, zbog nestašice i loše kvalitete durum pšenice od koje se proizvodi tjestenina, već krajem oktobra na policama bi potrošače mogle zateći nove, više cijene tog proizvoda. Odlučili smo provjeriti da li je primijetan rast cijena ove namirnice do sada.

Kesu od 400g makarona možete pronaći po cijeni 1.45 KM, pa sve do 1.80 KM, dok one od 500g koštaju od 2.30 do 2.80 KM. Ukoliko se odlučite za kesu od 1kg, nju ćete platiti i do 3.50 KM. Što se tiče tjestenine farfalle, cijene su iste kao i kod makarona.

Što se tiče dobro poznatih špageta, za 400g ove namirnice izdvojit ćete od 1.45 KM, pa sve do 1.85 KM. Cijena kese špageta od 500g košta 2.50 KM.

Pilav, koji smo mogli često zateći na stolovima naših nana, sada košta od 1.75 KM – 3.90 KM.

Tu je i studentima dobro poznato jelo, nudle. Naime, pakovanje od pet koamda ove namirnice pronaći ćete po cijeni od 3.00 KM – 3.75 KM.

Što se tiče tjestenine za ukusne lazanje, za nju je potrebno izdvojiti i do 6.50 KM.

Možemo zaključiti da su cijene, u poređenju sa periodom koji je iza nas, u blagom porastu. Pojedini proizvođači već su podigli cijene, a novo poskupljenje se sprema.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina nema svoju proizvodnju durum pšenice koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz. Cijena uvozne skočila je od 30 do 40 posto, objašnjavaju domaći proizvođači tjestenine.

(A.H.)

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here