Home Ekonomija Privredni kriminal na benzinskim pumpama: Potvrđena optužnica protiv 3 Hercegovca

Privredni kriminal na benzinskim pumpama: Potvrđena optužnica protiv 3 Hercegovca

0
Privredni kriminal na benzinskim pumpama: Potvrđena optužnica protiv 3 Hercegovca

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je nakon provedene istrage podiglo optužnicu koja je zatim i potvrđena protiv Dragana Filipovića (57) iz Čapljine, Josipa Leženića (58) iz Neuma i Marinka Perića (64) iz Stoca, zbog privrednog kriminala.

Optužnicu kojom se sumnjiče trojica Hercegovaca za privredni kriminal i zloupotrebu položaja ili ovlasti po krivičnom zakonu Federacije BiH je i Opštinski sud u Čapljini potvrdio u cijelosti.

Optužnicom se sumnjiče da su u period 1. marta 2015. do 31. oktobra 2015. godine, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi Petrol d.d. Ljubuški, u svojstvu voditelja podružnica, ujedno i poslovođe na benzinskim pumpama: BP Čapljina 1, na adresi Tasovčići bb i BP Čapljina 2, na adresi Braće Radića 7 – poslovođa Dragan Filipović, na BP Neum, na adresi Magistrala bb – poslovođa Josip Leženić i na BP Stolac, na adresi Stjepana Radića bb i BP Masline (općina Stolac) – poslovođa Marinko Perić, svi iskoristili svoja ovlaštenja koja im njihove funkcije daju u pogledu upravljanja i rukovođenja poslovima na benzinskim pumpama kao podružnicama pravne osobe Petrol d.d. Ljubuški.

Kako se navodi u optužnici, oni nisu obavljali službenu dužnost propisanu Sistematizacijom radnih mjesta unutar službi gospodarskog društva Petrol d.d. za radno mjesto poslovođa pumpe u vidu obaveze da predaju novčane vrijednosti u banku ili računovodstvo firme.

Nastavili su, kako se navodi, obavljati poslovne aktivnosti na BP Stolac, BP Masline, BP Čapljina 1, BP Čapljina 2, BP Neum, nabavljati i prodavati robu – gorivo i dodatni prodajni asortiman, vršiti gotovinska plaćanja dobavljačima robe i goriva, prekinuvši informatičku povezanost sa sustavom u sjedištu društva.

Na taj način su, samostalno, bez dozvole Uprave društva, organizovali su poslovanje na navedenim pumpama, a da ostvareni promet roba i usluga po pumpama pojedinačno nisu predavali u banku niti u firmu.

Znajući da promet podliježe obračunu i zakonskoj obvezi plaćanja poreza od strane pravne osobe kao poreznog obveznika, koju poreznu obvezu u vidu PDV i navedene pristojbe su stvorili na štetu pravne osobe i svi pristali na nastupanje poreznih obveza na teret pravne osobe po pumpama, pojedinačno.

Posljedicom tih radnji optuženih, društvo Petrol d.d. Ljubuški, pravomoćnim rješenjem Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje je obvezano na plaćanje poreznih obveza za porezno razdoblje od marta 2015. godine do zaključno sa oktobrom 2015. godine, nastalih na naprijed navedenim pumpama u ukupnom iznosu od 165.088,64 KM, za koji iznos je oštećen Petrol d.d. Ljubuški.

Takođe, Tužiteljstvo je, shodno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje bespravno stečene imovinske koristi od optuženih u ukupnom iznosu od 165.088,64 KM


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here