Home Ekonomija Povratak u budućnost: Digitalni potpis kao prekretnica u poslovanju u BiH

Povratak u budućnost: Digitalni potpis kao prekretnica u poslovanju u BiH

0
Povratak u budućnost: Digitalni potpis kao prekretnica u poslovanju u BiH

SARAJEVO – Digitalizacija poslovnih procesa postaje imperativ u modernom svijetu, a centralna tačka te revolucije je digitalni potpis. Bosna i Hercegovina, sa svojim oscilacijama između težnje modernizaciji i privrženosti tradiciji, stoji pred izazovom: kako usvojiti i implementirati ovu tehnologiju u svom poslovnom okruženju? I dok su neki segmenti društva već prihvatili prednosti digitalnog potpisa, postoji li sistemska spremnost za potpunu digitalizaciju poslovnih procesa, počevši od samog potpisa?

FOTO: Ustupljena fotografija

S obzirom na to da je tehnička infrastruktura za primjenu digitalnog potpisa prisutna, a zakonski okvir još uvijek traži svoj konačni oblik, postavlja se pitanje: Da li je BiH spremna za potpunu transformaciju koju donosi digitalni potpis?

U svjetlu postavljenih pitanja s kojima se BiH suočava, NetWork 11 konferencija, koja će se održati od 18. do 20. oktobra u Grand Hotelu Neum, donosi posebno zanimljivu panel diskusiju. Panel je naslovljen “Povratak u budućnost: Kako digitalni potpis mijenja poslovanje u BiH?” i realizira se pod pokroviteljstvom eCommerce asocijacije u BiH. Kroz ovu diskusiju, stručnjaci iz različitih oblasti pružit će sveobuhvatne uvide u svijet digitalnog potpisa, njegove prednosti, ali i izazove koji stoje pred BiH.

Aleksandar Mastilović, konsultant za ICT, Cybersecurity & Smart Cities, moderirat će panel. Njegova ekspertiza i analitičke sposobnosti obećavaju diskusiju koja će pružiti učesnicima dragocjene uvide i saznanja koja mogu direktno unaprijediti njihovo razumijevanje i primjenu digitalnog potpisa u praksi.

Učešće u panelu uzet će:

  • Amela Muftić, CEO Halcom-a, koja će pružiti uvide o tehničkim i sigurnosnim aspektima digitalnog potpisa.
  • Merima Čarković-Karasalihović, advokatica i članica Uprave eCommerce asocijacije u BiH, pružit će ekspertske uvide u zakonodavne aspekte i izazove vezane za digitalni potpis u BiH.
  • Almedin Kadrić, direktor Penny plus i Penny marketa, predstavit će kako kompanije vide i adaptiraju ovu novu tehnologiju.
  • Stipo Sumić, ekspert za Digital Trust Services – IT Sistemi Hrvatska, ponudit će uvide u najbolje prakse iz regije.
  • Srđan Ožegović, član Uprave ProCredit Bank, razgovarat će o implementaciji digitalnog potpisa u bankarskom sektoru.

Očekuju se razgovori i diskusije koje će razmotriti trenutno stanje digitalnog potpisa u BiH, istražujući izazove i prepreke na putu njegove potpune implementacije. Osim toga, fokus će biti na edukaciji i podizanju svijesti o prednostima digitalnog potpisa, nudeći uvide iz regije i šire. “Povratak u budućnost” neće biti samo naziv panela, već i prilika za prisutne da vide kako digitalni potpis može preobraziti poslovnu scenu u BiH, postavljajući temelje za transparentniji i ekonomski snažniji poslovni ambijent. Kroz ovu vitalnu diskusiju, prisutni će biti upućeni u proces koji vodi ka potpunoj digitalizaciji potpisivanja, označavajući ključne korake prema digitalnom preoblikovanju u BiH.

Za sve one koji žele biti dio ovog izuzetnog događaja, napomena da su regularne kotizacije u prodaji do 9.10.2023. a za grupne prijave obezbjeđeni su popusti. Sve najnovije informacije mogu se pronaći na službenoj stranici konferencije: www.networkkonferencija.ba te na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

Objava Povratak u budućnost: Digitalni potpis kao prekretnica u poslovanju u BiH prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here