Home Ekonomija Porastao Wall Street, najveći dobitnik je Muskova kompanija

Porastao Wall Street, najveći dobitnik je Muskova kompanija

0
Porastao Wall Street, najveći dobitnik je Muskova kompanija

Dow Jones ojačao je 0.25 posto, na 34.663 boda, dok je S&P 500 porastao 0.67 posto, na 4.487 bodova, a Nasdaq indeks 1.14 posto, na 13.917 bodova.

Najviše je jučer porastao tehnološki sektor, pri čemu su najveći dobitnik bile dionice Tesle sa skokom cijene za 10 posto. Taj skok uslijedio je nakon što su analitičari Morgan Stanleya poboljšali preporuku za tu dionicu jer smatraju da bi Teslin Dojo superkompjutor mogao potaknuti tržišnu vrijednost kompanije za gotovo 600 milijardi dolara.

Cijena dionice Meta Platformsa porasla je, pak, više od 3 posto, nakon vijesti da radi na novom, jačem sistemu umjetne inteligencije (AI). Poskupile su i dionice drugih tehnoloških divova, kao što su Amazon i Microsoft. No, trgovalo se oprezno jer će sutra biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u četvrtak o proizvođačkim cijenama u SAD-u u augustu.

Analitičari očekuju daljnje popuštanje inflacijskih pritisaka. U tom slučaju, tržište bi moglo nastaviti rasti jer bi to potvrdilo nade ulagača da američka centralna banka neće dodatno povećavati kamatne stope. Velika većina analitičara očekuje da će Fed na sjednici u septembru ostaviti kamate nepromijenjene, a većina ih smatra i da ih neće dodatno povećati ni u novembru.

Predstojeća izvješća o inflaciji pokazat će jesu li te procjene realne ili ne. I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.25 posto, na 7.496 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.36 posto, na 15.800 bodova, a pariški CAC 0.52 posto, na 7.278 bodova, prenosi Hina.

(Haber.ba)

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here