NaslovnicaEkonomija Oglasio se gazda nakon kolektivnog otkaza: “Admir radnike prijavio policiji, sad traži...

 Oglasio se gazda nakon kolektivnog otkaza: “Admir radnike prijavio policiji, sad traži nove

Objavljeno:

spot_img

Da je teška situacija kod poslodavaca u Bosni i Hercegovini govori podatak da je sve kompanije “muku muče” sa radnicima, kako ih pronaći, kako ih zadržati da isti ne idu van granica Bosne i Hercegovine.

Nažalost kompanija iz Krajine tačnije iz Cazina koja se bavi vodoinstalacijom ,kanalizacijom, adaptacijom kupatija te hitnim intervencijama ASES team iz Ćoralića ostala je bez radne snage jer su svi radnici dali otkaz. Vlasnik je ostao sam te uputio poruku piše Crna-Hronika.

O cijeloj situaciji oglasio se i vlasnik Admir Suljić te pojasnio zašto je došlo do ovoga.

Putem pomaganja do zakletog neprijatelja.
Jedan od kolektiva I Š,moj komšija iz mog sela. Došao u firmu meni nepoznat osim kao komšija, pomoćni radnik sa vozačkom C kategorije bez taho kartice. Radio na viljuškarima, radio tamo radio vamo po principu hvalite me usta moja.

Dogovorili se da uči radit na bageru te ja u krug firme naručim 10m3 materijala da prebaciva sa jedne hrpe na drugu… donekle mu i išlo. U međuvremenu riješi i taho karticu pa je počeo i vozit, kamion, cisternu i sve što mu je palo u ruke. Par pritužbi bilo na njegovu brzu vožnju pa sam i sa njim razgovarao o tome uzalud, mogli ste i vidjeti na njegovim objavama fb profila.

Razbija jedan auto, mi ga kinez zovemo sa izgovorom da je pukla guma. Nije pukla guma nego je uletio u zavoj i otišao na ivičnjak. Prednji lijevi kotač, prednji lijevi blatobran, guma rasjecena. Nakon par dana udara sa cisternom na rikverc u šta smo on zna. Dao sam mu na volju da popravi i već 2 mjeseca ništa nije napravio ni popravio.

Nakon nekog vremena razbijena kamera za kanalizaciju, isti priznaje i potpisuje suglasnost da mu se naplati sa plate. Monitor kamere sa svim rabatima kosta 800 eura.

U subotu dva dana prije “kolektivnog” otkaza isti je poslan na adresu po novac 1.800 KM za odrađeni posao te isti novac zadržava za sebe. Na pitanje moje gdje je novac blokirao me na svim poljima, još samo barikade na put kroz selo nije stavio. Kod istog radnika nakon “kolektivnog” otkaza pokušao je točit gorivo na benziskoj na firmu i karticu koju nije vratio prije “kolektivnog”. Preko gore svega sam bio prešao samo da se uklopi i nauči posao koji nikad nije radio, jer uz nas posao prati i puno papirologije.

Nažalost uzalud.

Jedan od kolektiva Mehmed Ibn Mustafa. Doveo ga u firmu radnik, njegov komšija pa onda tog istog svog komšiju pljuvao pa komsija otišao, u firmi je cca do mjesec dana. Minela obavila razgovor sa njim, dogovorila uvjete i počeli radit. Dolazim iz Zagreba upoznajem momka, čini se ok.

Pomalo radi mehaniku, limariju po istom principu hvalite me usta moja. Već je tu pa neka ga, dao sam i gorima priliku. Prošli sva vozila na kojima treba šta sitno popravit i šta je u stanju sam odrađivati, uključujući da se sa kolegom dogovori za razbijenog kineza i cisternu pa da to međusobno riješe, sve dogovoreno.

Dogovorili da popravke ako hoće radi i poslije radnog vremena da svaki sat, auto upiše i da će mu biti plaćeno, jer ja popravit vozilo trebam, platit trebam ili navedenom ili nekom drugom mehaničaru. Otisao za Zagreb dosao opet nakon par dana, oni rade, vozaju se, rotirke spadaju sa vozila, kad prođu pored tebe ni tablice ne stigneš vidjeti.

Radimo na jednom lijepom gradilištu te mi isti pristupi dali imam minutu, imam;
Dotični me trazi 2.000 KM uzajam da si kupi auto jer njegov rodjak daje pare na kamatu 30% mjesecno i to mu skupo. Ja mu na to kažem da nije problem ali tek je došao, i govorim da imam rješenje koje mu i prezentiram.

Radi do 3 mjeseca, 3 platne liste i onda u banku dignes kredit pa kupi auto, ne srljaj u dugove bez kojih možes. U ova 3 mjeseca ja ti dam Caddy ti toči pa se vozi. Navedeni mi sa zadovoljstvom zahvali i komentira da ga nitko tako nije nasavjetovao, da mi hvala.

Navedeni u ekipi “kolektivnog” otkaza nakon pol sata obavijesti da neće radit piše u privatne poruke sa prijetnjama da ga isplatim i da je nestrpljiv jer ima poremećaj kod malog mozga.

Ništa gore od navedenog nije napravio niti ispoštovao osim što je viljuškar na sred dvorista na klocni, a kotač kod vulkanizera 10 dana, drugi viljuškar na drugoj strani dvorišta u više dijelova. Navedeni sa ekipom, mojim komsijom traže covjeka da naplate dug. Sinoć me prate, traže da me razbiju.

Hvala Bogu ja u komadu jos uvijek. Za sve sto sam napisao imam i dokaze.

Naš Halil brat po alkoholu ali o njemu drugi put dovodi svog komsiju Majetića kod Minele na razgovor,ndogovoreni uvjeti radi se. Dolazim iz Zagreba pred Bajram, sazivam sastanak sa idejom da ih počastim za Bajram kao i svakog. Ne znaju radnici svi za moju namjeru pa tako nisu svi ni došli jer smo dogovorili da se za Bajram ne radi mislim 3 dana osim ako nekom baš ne gori.

Ne znajući da su oni dogovorili sa investitorom treći dan Bajrama doći radit, prešutalo mi se. Prisutan Armin Samra Majetić i kaže da ne bi radio, Minela obračuna, isplati, potpisano, završeno.

Nakon toga govorim Mineli da isplati radnicima po 100KM za Bajram uključujući i navedenog. Nisam ga htio isključit jer nagrada je za jučer a ne za sutra.

Nakon dva dana javlja se da bi ipak radio, naravno primamo ga. Dolazi do svađa između njega i Huseina ( o njemu ću također sa guštom pisati) te navedeni odlazi sa radilišta niti se javlja meni niti ikom u firmi. Huse ima svoju verziju priče, radnik otišao i na tome je ostalo, Huse u pravu.

Kako je ispao ovaj “kolektivni” Armin se meni javlja pita za plaću, ja mu kažem dođi do firme. Također jučer je došao, platna lista na stolu po evidenciji njegovog rada i ugovora te mu govorim da će danas ili do kraja tjedna ići plaće za 7 mjesec navedeni pokaziva da ima 210h. Sve lijepo dogovorili, objasnili, da za navedene sate moram imati gdje se i šta radilo, naloge i te iste sate Minela treba priznati, svašta mi rekao što nisam znao, o svima, o kolegama, gdje se šta i koliko radilo, gdje se sjedilo…

Dok danas u jutro druga priča, prijetnje, hoće papire, hoće pare, on se samo Boga boji, da mu nitko nije ostao dužan pa neću ni ja. Očito je informacija do klana došla pa su ga isprepadali.

Nawedeni nije dio “kolektivnog” otkaza.

Slijedi malo sočnije, pa svi koji žele dati dobrovoljni prilog za moje vrijeme što vas zabavljam samo javite može i uplata na firmu kao donacija, da se vadim.

Glavni pokretač “kolektivnog” otkaza kojem sam ime dao mladoženja.

29.07. Putem vibera javlja se čovjek pita za posao, električar, klime, komercijalista… ma sve savršen budući voditelj operative mislim u sebi. Oženjen ima jednu curicu drugo dijete na putu, želi svu familiju preselit u Cazin, znači top covjek.

Ima familiju odmah aludiram nije neki propuh. Piše čovjek ako može na crno dolazi odmah jer nema dokumentacije za prijavu. Pišemo mi, tipkamo kao pravi biznismeni, dogovorili, kad čovjek pita hoće moći dobit akontacije 150/200KM da pošalje kući ženi i da ima za hranu na što odgovaram da nije upitno kada dođe.

I tako drugi dan čovjek u Tuzli sjeo na bus pa u Cazin. Dočekam ga na večer u Cazinu platim kartu 50% jeftinije jer sam i to obećao, vozač nije kucao kartu jer nije bio siguran da će netko platit za njega ali su ga ipak povezli. Znači zaradio sam 30KM na karti.

Sjedne čovjek sa mnom u kombi, smjestim u unaprijed dogovoreni smjestaj Bushel u Ćoralicima sa dogovorenom cijenom 50KM/dan, popili kavu dao mu 200KM kako sam i obećao. Istu večer odem za Zagreb. U hostelu spavao 7 dana, Minela platila 350KM.

Informacije od Minele vrijedan radi, kamion vozi, dobar organizator hvale vrijedan. Danas saznajem da čovjek uopće nema C kategoriju. Zove Minela pita za auto da iznajmimo da može na jedan dan ili noć otići kući nešto potpisati, donijeti papire za prijavu, ostaje kod nas to je to i ja kažem daj rentacar neka ide na njegovo ime, da ne ispadne da auto završi u dijelovima a mi iznajmili i dali drugom na korištenje.

Kad nešto hoće nema nitko slobodan auto. Mora on i mora ići ženi nešto potpisati. I ja kažem kad mora daj mu caddy od firme, nalog, ogradi se. Tako je i bilo otišao, vratio se.

U hodu se za njega našao stan, Minela platila 600KM. Još je tražio para Minela dala 100KM
čovjek došao oženjen, u tri sedmice, zaljubio se, pokrenuo “kolektivni” otkaz žena mu abortirala pa ju ostavio, rastao se, u Cazinu se već zaručio i tako dobio ime mladoženja. Da bi isti mene sinoć pratio, snimao i planirao demoliranje firme i mene spremit u invalidska kolica.

Nestali njegovi dokumenti iz firme i danas za čudo on mene zove da mu je ostala vozačka u maski telefona. Kod mene na stolu 6 telefona, nema tajnice u državi kao što sam ja ova dva dana. Kažem ja njemu da evo vozačke i tako saznam da nema C kategoriju, ime i prezime i sve ostalo.

I ja danas na policiji dobijem prijavu od njega da mu neću vratit vozačku, odnio sam ju na policiju. Minela ga je provjeravala po svojim privatnim kanalima jer joj je djelovao mutan, od Minele info sve ok, vjerovao sam. Huse me napao da šta ja zaposljavam ljude a da ga nisam obavijestio jer je bio neki plan da Huse bude voditelj operative.

Uglavnom radi se o čovjeku koji ima jako veliku i mutnu prošlost. U svom mjestu Lukavcu izlapio kao loš parfem. Mladoženja, ti i tvoje spike bokser, muda, srce kad god i gdje god hoćeš jedan na jedan. PS u Cazinu ti jedva Bužimljani opstaju pa se zapitaj kako ćeš ti.

Za kraj, Gdje je publika?

Moji bivši radnici koji su pobjegli iz firme i ostavili ogromna sranja nisu očekivali ni na wc-u da ću objavit svoju sramotu, tu su se prevarili na prvom koraku. Pobjegli su jer je iz Zagreba od četvrtka do subote bila kontrola u firmi te svašta našla. Za sad imam dokazanu krađu 1800 KM od subote, pokušaj točenja goriva karticom od firme, prijetnje jer ne znaju šta ih je snašlo i još nisu svjesni šta su napravili.

Plamen prošao žar grije. Tako dragi moji dušmančici samo opušteno, samo ljubav.
Imajte na umu da zapošljavam osobu za uredu sa radnim iskustvom u administraciji, knjigovodstvu, komercijali.  Potrebni radnici na radovima niskogradnje, voda kanalizacija, hitne intervencije, vozač za cisternu, kipera.  Bageristu imam,može još jedan.

Potreban voditelj operative, građevinski tehničar ili inžinjer. Ovaj put samnom dogovarate uvjete ne sa Minelom.

(Pressmedia)

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

KOJE BOLESTI MOGU DA NAM PRENESU INSEKTI? OD MALARIJE DO GROZNICE ZAPADNOG NILA

Ovi insekti i zglavkari obično su bezopasni. Međutim, ukoliko su inficirani, mogu da...

Objavljen snimak na kojem se čuje kako Buntić premlaćuje suprugu: Ubit ću Boga u tebi, krvi ću ti se napiti…

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac Denis Buntić šokirao je region kada je uhapšen zbog...

Upoznajte Supernova sistem za očuvanje prirode uz pametne uštede

BANJALUKA – U svijetu gdje je tehnologija neodvojiv dio svakodnevnog života i...

Tužilaštvo se žalilo nakon što je odbijen prijedlog za pritvor rukometašu iz BiH koji je pretukao suprugu

Sudac za prethodni postupak Općinskog suda u Ljubuškom donio je rješenje o odbijanju...

Pročitaj i ovo

KOJE BOLESTI MOGU DA NAM PRENESU INSEKTI? OD MALARIJE DO GROZNICE ZAPADNOG NILA

Ovi insekti i zglavkari obično su bezopasni. Međutim, ukoliko su inficirani, mogu da...

Objavljen snimak na kojem se čuje kako Buntić premlaćuje suprugu: Ubit ću Boga u tebi, krvi ću ti se napiti…

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac Denis Buntić šokirao je region kada je uhapšen zbog...

Upoznajte Supernova sistem za očuvanje prirode uz pametne uštede

BANJALUKA – U svijetu gdje je tehnologija neodvojiv dio svakodnevnog života i...