NaslovnicaEkonomijaODBORNICI NISU DALI ZELENO SVJETLO Staje potraga za zlatom na Sinjakovu

ODBORNICI NISU DALI ZELENO SVJETLO Staje potraga za zlatom na Sinjakovu

Objavljeno:

spot_img

Odbornici Skupštine opštine Jezero nisu dali zeleno svjetlo kompaniji “Likos Balkan Metals”, odnosno “SNK Metali” iz Bijeljine za nastavak geoloških istraživanjima na lokaciji Sinjakovo gdje je još sedamdesetih godina prošlog vijeka utvrđeno da postoji zlato.

Istakla je to za “Glas Srpske” načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić navodeći da su na jučerašnjoj 19. redovnoj sjednici Skupštine opštine Jezero kojoj je prisustvovalo sedam odbornika, od ukupno njih 13, usvojene sve tačke dnevnog reda, izuzev 14. koja se odnosila na razmatranje zahtjeva preduzeća “SNK Metali” i molbe za davanje saglasnosti na izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na projektu “Sinjakovo” i produženja istražnog roka na osnovu rješenja koje je kompaniji 2021. godine izdalo Ministarstvo energetike i rudarstva RS.

– Za nastavak geoloških istraživanja glasalo je pet odbornika SNSD-a, dok su tri odbornika bila protiv – dva prisutna, odbornici DNS-a i SDP-a, kao i odbornica SP-a kojoj je zaključkom odobreno da glasa u odsustvu zbog hospitalizacije. Četiri odbornika su napustila zasjedanje na samom početku – rekla je Ružičićeva i navela da je za odobrenje trebalo sedam “ruku”, te da rok za istraživanja na Sinjakovu ističe krajem ovog mjeseca.

Ona je istakla da su u prethodnim mjesecima održali tri okrugla stola i dva radna sastanka sa resornim ministrom na kojima je izneseno niz informacija i dokaza o ekološkoj zaštićenosti područja.

– Svi su nam garantovali, počevši od stručnjaka ekologije i geologije da nema bojazni za narušavanjem prirodne sredine. I kompanija je dostavila svoje izvještaje i analize uzoraka vode koji su ispitivani tokom bušenja na području Jezera, tako da odbornici koji su glasali protiv nisu imali argumente. Smatram da je ovakva odluka donesena pod pritiskom javnosti i poštujem svačije mišljenje i stav. Razumijem zabrinutost određene grupe građana i normalno je da kada su u pitanju nove stvari ljudi budu zabrinuti – kazala je Ružičićeva.

Dodala je da kompanija “SNK Metali” do juna 2025. godine ima odobrenje za geološka istraživanja na druge dvije lokacije na području Jezera.

– Riječ je o lokacijama u čijoj blizini ima naseljenih domaćinstava, dok na Sinjakovu to nije slučaj plus što kompanija ima odobrenje da istražuje na toj lokaciji koja teritorijalno pripada Mrkonjić Gradu – istakla je ona.

Kompanija “Likos Balkan Metals” je početkom februara ove godine saopštila da je na tri lokacije u opštini Jezero pronašla visoke sadržaje zlata koji se kreću od 27,5 grama po toni u kontinuitetu od 60 metara, što je, kako su tada naveli, neuobičajno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata. Da postojanje zlata na tim lokalitetima nije novina za “Glas” su ranije potvrdili u Republičkom zavodu za geološka istraživanja. U Zavodu su istakli da je sedamdesetih godina prošlog vijeka na terenima Otomalja i Sinjakova utvrđeno postojanje zlata u kvarcnim i kvarcno-baritnim žicama, te da je za otvaranje rudnika potrebno izvršiti obimna geološka istraživanja.

Rudna bogatstva

U Republičkom zavodu za geološka istraživanja ranije su istakli da u Srpskoj postoje značajna ležišta uglja, olova, cinka, boksita, gvožđa, bentonita, krečnjaka, glina, termomineralnih voda….

– Rudna bogatstva raspoređena su na cijeloj teritoriji Srpske, a pored istraženih ležišta postoji značajan broj pojava mineralnih sirovina koje tek treba detaljno istražiti i utvrditi da li su ekonomski isplativa – rekli su u zavodu. Zlato u Srpskoj najčešće se javlja u obliku tankih ljuspica ili žilica, te u obliku sitnih zrna koja su uprskana u neke minerale, pretežno u kvarc.

BONUS VIDEO:

Objava ODBORNICI NISU DALI ZELENO SVJETLO Staje potraga za zlatom na Sinjakovu prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Bakiru nije imao ko da piše

Iako je Krajina poznata po čestim smjenama vlasti i turbulentnim političkim dešavanjima, jučerašnja...

Izvještaj potvrdio: Određene osobe počinile kriminal u Fabrici duhana Sarajevo

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo dostavila izvještaj o...

Pročitaj i ovo

Bakiru nije imao ko da piše

Iako je Krajina poznata po čestim smjenama vlasti i turbulentnim političkim dešavanjima, jučerašnja...