Home Ekonomija Nove poreske obaveze za iznajmljivača stanova u Hrvatskoj

Nove poreske obaveze za iznajmljivača stanova u Hrvatskoj

0
Nove poreske obaveze za iznajmljivača stanova u Hrvatskoj

ZAGREB – U novom paketu poreskih izmjena, Vlada Hrvatske uvela je i novu obavezu za iznajmljivače apartmana. Osim paušalnog iznosa koji trenutno plaćaju po krevetu, takođe će morati da plaćaju porez na nekretninu za odmor, piše 24sata.

Po trenutnim propisima bilo je nejasno jesu li iznajmljivači obveznici tog poreza, koji je uveden za građane s nekretninama u kojima povremeno borave. Sada će, od 1. januara sljedeće godine, vlasnici apartmana plaćati i paušalne iznose po krevetu i porez na nekretninu za odmor.

Porez na nekretnine za odmor iznosiće od 0,6 do 5 evra po kvadratnom metru nekretnine, a tačan iznos određivaće gradovi i opštine. Maksimalni porez dosad je bio 1,99 evra po kvadratu, a novu poresku obavezu za iznajmljivače na sjednici Vlade nisu isticali ni premijer Andrej Plenković niti ministar finansija Marko Primorac.

Ovu izmjenu su za 24sata potvrdili iz Ministarstva finansija.

Ko ima nekretninu za odmor na nju plaća porez. Ako je dodatno iznajmljuje, onda plaća i dodatni porez na tu zaradu. To su odvojeni porezi i sada je to jasno propisano”, kažu iz Ministarstva, a prenosi 24sata.

Vlasnik apartmana od 50 kvadrata s dva kreveta dosad je plaćao samo paušalni iznos po krevetu, od 19,99 do 199 evra godišnje. Najviša stopa paušalnog poreza postoji samo u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, dok većina jadranskih mjesta ima paušalne iznose od 30 do 50 evra. Taj vlasnik apartmana od sljedeće godine plaćaće i dodatni godišnji porez od maksimalnih 250 evra.

Predsjednica Hrvatskog udruženja porodičnog smještaja (HUOS) Barbara Marković ostala je zatečena takvom izmjenom, piše 24sata. Rekla je kako je sve poslala pravnicima i da će se oglasiti sljedeće sedmice.

Uz te poreze, iznajmljivači sad plaćaju još tri turistička davanja. Godišnje po krevetu plaćaju turističku članarinu od 5,97 evra. Turistička paušalna taksa po krevetu godišnje iznosi 46,5 do 132,7 evra, a određuju je gradovi i općine. Tu je i turistička taksa po noćenju gosta u rasponu od 1,33 do 2,65 evra koju takođe određuje lokalna uprava.

24sata.hr

Objava Nove poreske obaveze za iznajmljivača stanova u Hrvatskoj prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here