Home Ekonomija Norveški državni fond u gubitku 34 milijarde dolara

Norveški državni fond u gubitku 34 milijarde dolara

0
Norveški državni fond u gubitku 34 milijarde dolara

OSLO – Norveški državni fond vrijedan 1.400 milijardi dolara izgubio je 2,1 odsto, ili 34 milijarde dolara, u trećem kvartalu, nakon što su tržišta akcija bila pogođena, ali i zabrinuta za globalni rast i izgledima za duže kamatne stope.

„Na berzi je zabilježen slabiji kvartal u poređenju sa prethodna dva“, rekao je zamjenik glavnog izvršnog direktora Trond Grande, i dodao da su „naročito tehnološki, industrijski i diskrecioni sektori potrošača doprinijeli negativnom rezultatu“, prenosi Bloomberg.

Inflacija ostaje problematična, rekao je u avgustu glavni izvršni direktor Nikolaj Tangen (Nicolai Tangen), dodajući da vrućina i ekstremno vrijeme povezano sa klimatskim promenama otežavaju stavljanje cijena pod kontrolu.

Nastao 1990-ih za ulaganje norveških prihoda od nafte i gasa u inostranstvu, fond, takođe poznat kao Norges Bank Investment Management (NBMI), posjeduje oko 1,5 odsto globalnih akcija, uglavnom prateći referentni indeks zasnovan u domenu koji je donio parlament.

NBIM je izgubio 3,3 procenta na nepokretnostima koje se ne listiraju na berzi, dok je gubitak na infrastrukturi obnovljivih izvora energije iznosio 2,4 procenta.

Vlada je deponovala 13 milijardi dolara u fond u ovom kvartalu.Bankar.me

Objava Norveški državni fond u gubitku 34 milijarde dolara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here