Home Ekonomija Njujork ostaje finansijski centar svijeta

Njujork ostaje finansijski centar svijeta

0
Njujork ostaje finansijski centar svijeta

NJUJORK – Njujork je u samom vrhu globalne liste od septembra 2018. godine kada je Londonu preoteo vodeću poziciju, sa 763 novoostvarena boda, prema istraživanju koje obuhvaća 121 finansijski centar i bazira se na 147 faktora.

London je ipak malo smanjio zaostatak za Njujorkom, dostigavši 744 boda, što će vjerovatno donekle stišati strah od konkurencije nakon izlaska Britanije iz EU.

Singapur je pak trenutno samo dva boda iza Londona, sa 742 boda, i tek za jedan bod bolji od Hong Konga, koji je zauzeo četvrto mjesto, signalizirajući sve intenzivniju borbu za drugo mjesto na globalnoj listi, primjećuje Rojters.

Londonski institut “Z/Yen” i “China Development Institute” sastavljaju indeks globalnih finansijskih centara svakih šest mjeseci, na temelju podataka koje među ostalima objavljuju Svjetska banka, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj i Ujedinjene nacije.

“Finansijski centri u SAD postigli su dobre rezultate, s obzirom na to da se njih pet svrstalo među vodećih 10 u svijetu, što odražava snagu američke privrede”, zaključuju autori istraživanja, prenosi Hina.

Dodaju i da je Njujork zadržao vodeću poziciju i na odvojenim listama finansijsko-tehnoloških kompanija, na kojoj je London takođe drugi, pretekavši San Francisko. Srpska info

Objava Njujork ostaje finansijski centar svijeta prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here