Home Ekonomija Njemačka maloprodaja u problemima

Njemačka maloprodaja u problemima

0
Njemačka maloprodaja u problemima

BERLIN – Suzdržanost potrošača pod pritiskom inflacije teško pogađa njemačku maloprodaju, pri čemu su trgovci u prvoj polovini 2023. zabilježili realni pad prometa od 4.5 odsto, objavio je u ponedjeljak njamačka Savezna kancelarija za statistiku.

Bez inflacijskih pondera, promet je na godišnjem nivou porastao za 3.6 odsto. Ta razlika ilustruje rast cijena u trgovini na malo, odnosno inflaciju, prenosi Njemačka novinska agencija “DPA”.

Naročito su stradali trgovci hranom, s realnim padom prometa od 5.8 odsto, uprkos nominalnom rastu od 7.6 odsto.

Cijene hrane najjači su generator inflacije posljednjih mjeseci. Statističari navode da trgovci hranom u posljednje dvije godine kontinuirano bilježe realan pad zarada iz mjeseca u mjesec.

Inflacija nagriza vrijednost novca i potrošači mogu kupiti manje dobara za isti iznos. Posljedica je da manje kupuju i biraju jeftiniju robu.

Inflacija je zadala posebno jak udarac onlajn kupovin i isporukama, koje su procvjetale pod pandemijskim ograničenjima. Taj je sektor u prvom polugodištu zabilježio pad prometa od realnih 7.3 odsto, a nominalno od 2.6 odsto, prenosi “DPA”.

Slično je i u trgovini na malo građevinskim materijalom, s padom prometa od 6.9 odsto.

Istovremeno se oporavljaju oni koji su najviše izgubili zbog pandemije – prodavači tekstila, odjeće, obuće i kožne galanterije bolje su prošli i ostvarili rast od realnih 7.3 odsto, prenosi “Fenix”. Fenix

Objava Njemačka maloprodaja u problemima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here