NaslovnicaEkonomijaNajstariji list na svijetu odštampao svoje posljednje izdanje

Najstariji list na svijetu odštampao svoje posljednje izdanje

Objavljeno:

spot_img

Bečki dnevnik od danas se više neće štampati i prelazi na onlajn izdanje, nakon što je nedavna promjena zakona učinila da više ne bude profitabilan kao štampani proizvod, piše londonski “Gardijan”.

Zakon, koji je u aprilu usvojila austrijska koaliciona vlada, ukinuo je zakonsku obavezu da kompanije plaćaju za objavljivanje javnih saopštenja u štampanom izdanju svojih novina, čime je “Viner cajtung” ukinut kao službeni list.

Ova promjena je dovela do gubitka prihoda izdavača od procijenjenih 18 miliona evra i primorala je list da zatvori 63 radna mjesta, uključujući uredničko osoblje sa 55 na 20.

“Viner cajtung” će nastaviti da izlazi u onlajn formatu i gaji nadu da će imati svoje mjesečno štampano izdanje, iako je taj plan navodno još u povoju.

Novine, koje su u vlasništvu austrijske vlade, ali su uređivački nezavisne, počele su da izlaze avgusta 1703. i ispratile su 10 careva i 12 predsjednika.

U svom prvom izdanju, “Viner cajting” je obećao da će pružiti direktan prikaz vesti “bez ikakvog govorništva ili poetskog sjaja”.

Godine 1768. list je izvijestio sa koncerta na kojem je nastupio “posebno talentovan” 12-godišnjak. Zvao se Volfgang Amadeus Mocart.

Kada je Austrija poražena u Prvom svetskom ratu, list je objavio posebno izdanje sa pismom o abdikaciji posljednjeg habzburškog cara, kajzera Karla.

U svom posljednjem dnevnom štampanom izdanju u petak, “Viner cajtung” je objavio uvodnik u kome za sve okrivljuje novi vladin zakon i dodaje: “Ovo su olujna vremena za kvalitetno novinarstvo… Na sve više platformi, ozbiljan sadržaj se bori za pažnju sa lažnim vijesti, video snimcima o mačkama i teorijama zavjere.”

U aprilu je tiraž lista bio samo 20.000 radnim danima, iako se vikendom ovaj broj udvostručavao.

Arnold Švarceneger je bio jedan od posljednjih intervjuisanih, zajedno sa bivšim austrijskim kancelarima Francom Vranickim i Volfgangom Šiselom.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova rekla je austrijskoj novinskoj agenciji APA da “nije zadovoljna situacijom” u listu.

“Mislim da je ‘Viner cajtung’ igrao dobru ulogu u informisanju ljudi tokom godina”, rekla je ona.

Tokom tri vijeka štampanja, te novine su imale samo jednu prinudnu pauzu.

Nakon što je Austrija priključena Hitlerovoj Njemačkoj, list su zatvorili nacisti 1939. godine. Tokom 1945. godine, dok je Austrija još bila pod okupacijom saveznika, ponovo je počeo da se štampa.

Smatra se da je sada najstariji preživjeli list na svijetu njemačka publikacija “Hildeshajmer algemajne caitung”, koji je prvi put izašao 1705. godine, piše Nezavisne.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Izetbegović: Besmisleno glasati o smjeni Heleza. Treba glasati o smjeni kompletnog Vijeća ministara

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas da ova stranka neće podržati zahtjev...

Pomoću ovog jednostavnog trika vaš hljeb će biti svjež mnogo duže

Međutim, TikTok korisnica Sammar Charif, tvrdi da ovo nije najbolji način da vam...

Pročitaj i ovo

Izetbegović: Besmisleno glasati o smjeni Heleza. Treba glasati o smjeni kompletnog Vijeća ministara

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas da ova stranka neće podržati zahtjev...

Pomoću ovog jednostavnog trika vaš hljeb će biti svjež mnogo duže

Međutim, TikTok korisnica Sammar Charif, tvrdi da ovo nije najbolji način da vam...