NaslovnicaEkonomijaMogu li se EU i Britanija upustiti u trgovinski rat

Mogu li se EU i Britanija upustiti u trgovinski rat

Objavljeno:

spot_img

LONDON – Račun za nesuglasice o trgovinskim aranžmanima nakon Brexita mogle bi platiti kompanije i domaćinstva, pa se otvara pitanje usude li se EU i Ujedinjeno Kraljevstvo upustiti u trgovinski rat, prenose britanski mediji.

Činovnici Evropske unije u više su navrata upozoravali na “ozbiljne” posljedice ako Velika Britanija poništi dio Sjevernoirskog protokola.

U novembru je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney upozorio da cijeli Sporazum o trgovini i suradnji (TCA) – koji postoji kako bi se osigurala trgovina bez carina i kvota između EU-a i UK-a – ovisi o tome koliko Ujedinjeno Kraljevstvo poštuje Protokol.

No u novije vrijeme, budući da je rat u Ukrajini povećao troškove života, Coveney pomirljivijim tonom govori da EU prvo želi tražiti rješenja, piše BBC. Ujedno, međutim, Coveney upozorava da bi svaka jednostrana akcija Ujedinjenog Kraljevstva mogla prouzrokovati “vrlo teško ljeto”, prenosi BBC.

Postoji rizik da bi Unija mogla dio ili cijeli TCA jednostrano ukinuti, iako ne tako brzo, što bi joj omogućilo carinjenje britanske robe. U većini slučajeva takav korak zahtijeva obavijest godinu dana unaprijed i interventni arbitražni postupak.

EU može povući i druge poteze, na primjer kod ulaska britanskih ribarskih brodova u vode EU-a.

Ekonomisti upozoravaju da bi EU mogao, kao u trgovinskim sporovima sa SAD-om, ciljati i na politički osjetljive proizvode za povećanje carina kako bi povećao njihov učinak – kao kod uvoza lososa iz Škotske. Prošle godine vrijednost tog izvoza u EU iznosila 372 miliona funti, a od njega zavise hiljade radnih mjesta.

EU bi se takođe mogao fokusirati na industrije smještene u dijelovima sjeveroistočne Engleske i Midlandsa koji su se na zadnjim izborima okrenuli s laburista na konzervativce. Neka od tih područja znatno se oslanjaju na izvoz u EU.

Kad bi sva roba proizvedena u Ujedinjenom Kraljevstvu imala iste carinske stope kao da dolazi iz drugih zemalja izvan EU-a, poljoprivredne proizvode mogao bi pogoditi porez od 10 posto, a mliječne artikle čak 35 posto kada se prodaju u EU-u.

Sve carine nametnute na britansku robu značile bi europskim kupcima veće račune i ne bi bili zahvalni Briselu, piše BBC.

Zbog toga, kao i zahtjeva da svaki odgovor mora biti “proporcionalan”, većina ekonomista upozorava da takva akcija mora biti selektivna.

EU bi mogao povećati birokratiju i otežati život kompanijama koje pokušavaju prodavati na njegovom tržištu.

Trenutno tri četvrtine izvoznika s britanskog sjeveroistoka ocjenjuje da formalnosti nakon Brexita čine prodaju u EU-u izazovnijom. To pokazuju podaci privredne komore, kao i da je izvoz u odnosu na 2019. godinu pao za više od deset posto.

Velika Britanija bi teoretski mogla reagovati uvođenjem vlastitih carina. Takav bi namet evropskim proizvođačima dodatno otežao takmičenje u Velikoj Britaniji; već se vidjelo da im prodaja pada nakon Brexita.

No ta opcija, koju je Britanija dosad izbjegavala, mogla bi značiti veće troškove za automobile evropske proizvodnje i više cijene osnovnih namirnica u trenutku kada su britanska domaćinstva već na koljenima pod pritiskom povećanih računa.

Gotovo pet godina nakon referenduma, rasprava o tome kako bi Brexit trebao funkcionirati daleko je od kraja, zaključuje BBC. Agencije

Objava Mogu li se EU i Britanija upustiti u trgovinski rat prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

PUTIN SLETEO U ABU DABI! Očekuje se razgovor sa Mohamedom bin Zajedom!

Planirano je da Putin i El Nahjan razgovaraju o stanju i perspektivama daljeg...

Uz ovih 10 koraka spriječite pucanje i listanje noktiju

U nastavku otkrivamo kako ojačati nokte, odnosno donosimo vam vodič za jačanje i...

Predstavnici boračkih organizacija i političari iz RS stigli pred Sud BiH da bi podržali Milorada Dodika

Predstavnici brojnih boračkih organizacija iz RS okupili su se ispred Suda BiH u...

Pročitaj i ovo

PUTIN SLETEO U ABU DABI! Očekuje se razgovor sa Mohamedom bin Zajedom!

Planirano je da Putin i El Nahjan razgovaraju o stanju i perspektivama daljeg...

Uz ovih 10 koraka spriječite pucanje i listanje noktiju

U nastavku otkrivamo kako ojačati nokte, odnosno donosimo vam vodič za jačanje i...