Home Ekonomija Maslinovo ulje će mnogima postati nedostižno

Maslinovo ulje će mnogima postati nedostižno

0
Maslinovo ulje će mnogima postati nedostižno

Cijene maslinovog ulja bi zbog toplotnih talasa širom Evrope uskoro mogle da odu u nebesa, piše CNN.

Ekstremne vrućine kojima je od aprila bio izložen južni dio Evrope uzimaju danak na stablima maslina. Rod će već drugu godinu zaredom biti niži od očekivanog jer stabla, kako bi se zaštitila od suše i topline, ranije odbacuju svoje plodove.

Rezultat toga je rast cijene maslinovog ulja.

Španija, najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, među regijama je najpogođenijima globalnim zagrijevanjem. Temperature su već u aprilu dosegle 40 stepeni Celzijusa, a maslinjaci u Italiji i Grčkoj takođe pate zbog velikih vrućina, prenosi Jutarnji list.

Stručnjaci za maslinarstvo pribojavaju se da će doći do smanjenja roda za 30 posto u poređenju s petogodišnjim prosjekom.

“Ne vidimo nikakav predah na horizontu“, kazao je Valter Zanre, direktor kompanije za preradu maslina Filipo Berio.

Prema grafikonu Banke saveznih rezervi St. Luis, cijena maslinovog ulja u julu je bila 8.599 dolara po metričkoj toni (7.800 dolara po toni), što je velik povećanje u odnosu na prošlo ljeto kada su cijene bile upola manje. Druga najviša cijena koju je banka zabilježila bila je krajem 1996, a iznosila je više od 6.240 dolara po metričkoj toni (5.660 dolara po toni).

Međunarodno vijeće maslinara ipak nije proglasilo krizu i sada radi na strategijama za lakši uzgoj maslina po velikim vrućinama i sušama.

Međutim, neimenovani član vijeća rekao je da je svjetska proizvodnja maslinovog ulja pala za 20 posto od oktobra 2022. do septembra 2023, za šta su najprije krive klimatske promjene.

Kako takav scenario utiče na cijene maslinovog ulja možda najbolje odslikava ono što se dogodilo sa cijenama paradajza u Indiji, gdje su velike vrućine i obilne kiše doprinijele povećanju cijena za više od 400 posto.

Šta je alternativa?

Verywellfit je napravio popis alternativa maslinovom ulju, uključujući sjemenke grožđa, repicu, kokos, pa čak i pire od banana. Međutim, i na neke od tih namirnica može da utiče pregrijevanje planete.

Zero Acre Farms proizvodi jedinstveno ulje od mikroorganizama, a u proizvodnji se koristi sličan koncept kao kod proizvodnje alkohola, jogurta ili kiselog tijesta pa eliminiše potrebu za presovanjem plodova.

To bi moglo da bude dio rješenja za svjetske probleme sa usjevima, bar kad su ulja u pitanju.

Jako smo zabrinuti ne samo za maslinovo ulje, već i za mnoge druge usjeve“, rekao je za CNN Kajl Holand iz istraživačke grupe Mintec.

Objava Maslinovo ulje će mnogima postati nedostižno prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here