Home Ekonomija Kreće domino efekat? Kolaps bankarskog sistema u sjenci

Kreće domino efekat? Kolaps bankarskog sistema u sjenci

0
Kreće domino efekat? Kolaps bankarskog sistema u sjenci

To znači velike probleme za bankarsku industriju u sjenci u vrednosti od skoro tri biliona dolara, piše CNN.

Kineska domaćinstva manje troše, fabrička proizvodnja opada, a preduzeća ulažu sporije nego prošle godine. Nezaposlenost mladih je toliko skočila da je Peking odlučio da prestane da objavljuje podatke. Istovremeno, tržište nekretnina našlo se u krizi zbog pada cena stanova, a neki veliki preduzetnici nisu izmirivali svoje obaveze.

Šta se dešava: Zajmodavci, uključujući nebankarska sredstva, posluju van formalnog bankarskog sistema. Oni su samo blago regulisani i izuzetno su važan dio finansijskog sektora u Kini. Ove institucije olakšavaju kretanje sredstava od investitora u infrastrukturu, imovinu i druge oblasti privrede.

Kineske banke koje podržava vlada dugo su održavale niske kamatne stope na bankarske depozite, omogućavajući fondovima – koji često plaćaju stope između 6% i 8% – da namame investitore obećanjem većeg prinosa.

Neki fondovi već propadaju, drugi plešu na ivici bankrota

Godinama su uživali reputaciju sigurnih investicija, sa sada diskreditovanim pojmom da su zaštićeni od gubitka kapitala.

Ali sada su kineski ekonomski problemi doveli do kolapsa nekih fondova i opteretili druge rizikom od ogromnih finansijskih gubitaka, ostavljajući milijarde dolara na milost i nemilost ekonomiji koja se usporava.

Sve veći rizik podstakao je strahove da se preti veća finansijska kriza. Nedavna dešavanja nisu bila ohrabrujuća: neki fondovi već propadaju. Drugi plešu na ivici bankrota.

Zhongrong, jedan od najvećih fondova u zemlji, koji je upravljao imovinom od oko 87 milijardi dolara za korporativne klijente i bogate pojedince na kraju 2022. godine, nije isplatio svoje klijente u avgustu.

Stručnjaci su zabrinuti da bi pad ovih sredstava potencijalno mogao izazvati domino efekat koji bi se proširio širom globalne ekonomije. To je zato što takozvane banke u sjenci nisu samo problem u Kini.

„Ove vrste organizacija postoje širom svijeta, posebno u Evropi. Ono što se dešava u Kini stvara zabrinjavajući rizik od zaraze“, rekao je Filip Tojuz iz Toevs Asset Management.

SAD takođe imaju svoje tržište bankara u senci, navodi MMF.

Ključna briga, rekao je Toves, je da li su zapadne organizacije davale kredite bankama u sjenci i tako postale ranjive.

„To može stvoriti probleme i uticati na širu ekonomiju ili šire tržište akcija“, rekao je on.

Šta bi moglo da uslijedi: Pretnja je dovoljno ozbiljna da bi kineski regulatori mogli da pozovu na akciju da donesu mere za obuzdavanje bankarskog sektora u senci.

„Do sada smo vidjeli neispunjavanje obaveza na koje kineska vlada nije odgovorila“, rekao je Toevs.

Taj nedostatak intervencije doveo je do talasa protesta besnih investitora i pojačanog prisustva policije ispred Zhongrongovih kancelarija. Protesti bi mogli da ukažu da su problemi fonda dublji nego što se ranije verovalo.

„Biće zanimljivo vidjeti da li će se protesti proširiti i da li će vlada uskočiti. Nije bitno da li je to prava banka ili banka u senci, to je ipak novac koji isparava iz privrede i oni sigurno ne mogu da tolerišu mnogo. Više novca nestaje kroz bankrot“, rekao je Toevs.

BONUS VIDEO:

 

 

Objava Kreće domino efekat? Kolaps bankarskog sistema u sjenci prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here