NaslovnicaEkonomijaKRAJ ZA MIRAN SAN? Slom tvorca „Dormea“: Jedan od najbogatijih Slovenaca bori...

KRAJ ZA MIRAN SAN? Slom tvorca „Dormea“: Jedan od najbogatijih Slovenaca bori se za opstanak

Objavljeno:

spot_img

Sandi Češko, jedan od najbogatijih Slovenaca i „kralj“ TV prodaje, koji je sa svojim brendovima Dormeo, Delimano i Kosmodisk „prodro“ u gotovo svako domaćinstvo u ovom dijelu Evrope, potvrdio je slovenskim medijima da se nalazi u poslovnim poteškoćama.

„Osnivač Dormea i ostalih brendova grupe Studio Moderna nije želio pred kamere. Ali, u kratkom telefonskom razgovoru priznao je da problema u kompaniji ima – da kasne plate zaposlenima. Ali, za njega priča nije gotova i do kraja će se truditi za opstanak kompanije“, navodi portal 24.ur, podsjećajući da je Češko prije samo godinu dana uvršten među deset najbogatijih Slovenaca sa imovinom od 200 miliona evra. Kada se „zagrabi“ dublje u prošlost, Češko je stajao još bolje.

„Studio Moderna je u samo dvadesetak godina, krenuvši od nule, izrastao u kompaniju s osam hiljada zaposlenih, pola milijarde evra prihoda s operacijama u dvadeset zemalja“, izjavio je Češko u intervjuu Jutarnjem listu u julu 2020. godine, otkrivši da je upravo u tom periodu dovršio desetogodišnji izlazak iz vlasničke strukture Studija Moderne u korist investicionih fondova pod kontrolom slovenačkog biznismena Darka Horvata.

Ali, već sljedeće godine Češko je otkupio Studio Moderna od Horvata.

Poslovna filozofija

Poslovna filozofija osnivača Studija Moderna je maloprodaja vlastitih brendova kroz sve moguće kanale, među kojima je, barem u počecima, bila ključna televizija. Trideset godina nakon preduzetničkog starta Sandija Češka, više niko ne sumnja da se osnivač Studija Moderna u ovom dijelu Evrope prvi dosjetio da svoje brendove ne mora nuditi samo u kratkim televizijskim reklamama uz skupe cijene oglašavanja nego i da se puno veći učinak može ostvariti posebnim emisijama i programima „televizijske prodaje“.

U ranim devedesetim godinama prošlog vijeka Češko je bio jedan od pionira oglašavanja i prodaje, što mu je donijelo vrtoglav rast i nova tržišta.

Kada je u pitanju razvoj brendova Studija Moderna, Češko je u spomenutom intervjuu otkrio da je Dormeo nastao na temelju tehnologije Octaspring, koju je kupio od jednog belgijskog preduzeća.

„Radi se o tehnologiji opruga od pjene koja se koristi u izradi madraca, namještaja i profesionalnih sjedišta. Njena prednost je da, s jedne strane, daje podršku koja se prije postizala s metalnim oprugama i tzv. comfort pjenom, a s druge strane smanjuje cijenu proizvodnje u odnosu na klasične madrace od pjene s obzirom na to da se koristi 50 posto manje materijala“, objasnio je Češko.

Priča o Kosmodisku, plastičnoj traci koja uklanja bol u leđima i probleme s kičmom, još je zanimljivija. Prema svjedočenju bivšeg poslovnog saradnika Sandija Češka, Branimira Brkljača, Češko je autorska prava za Kosmodisk kupio od njegovog tvorca Branka Stojanovića iz Srbije.

„Češko je 1992. pokrenuo Studio Moderna te počeo prodavati Kosmodisk, prvo u malim količinama. U proljeće 1993. dogovorili smo se o prodaji prava na Kosmodisk Studiju Moderna. Naručili smo i dobili medicinsko istraživanje o uticaju Kosmodiska u liječenju problema s kičmom.

Prve spotove o Kosmodisku emitovali smo na Pop TV-u. Tada nastaje i ideja o Top Shopu koji će objediniti prodaju više proizvoda i tako je počelo širenje iz Slovenije prema Hrvatskoj, Mađarskoj i drugim tržištima“, posvjedočio je Brkljač u nedavnom intervjuu za najgledaniji poslovni podcast u regiji, „Biznis priče“.

Iz intervjua Sandija Češka Jutarnjem listu moglo bi se zaključiti da je Studio Moderna možda imao i prebrz rast, koji za kompanije može biti jednako rizičan kao i prespor razvoj, tokom kojeg kompanija može postati meta bržih i agresivnijih konkurenata.

„Imali smo vrtoglavu stopu rasta od dvadeset do trideset posto godišnje, ali nismo imali tog iskustva. Nekada je za gradnju ovakve kompanije bilo potrebno više generacija. Još od 1999. godine nas su obilazili zainteresovani investitori. Na početku sam to odbijao, no onda sam odlučio prihvatiti“, posvjedočio je Češko u spomenutom razgovoru za Jutarnji, vođenom za vrijeme globalne pandemije virusa korona.

Već se tada požalio na poteškoće u pronalasku kapitala za dalje širenje, odnosno ostvarivanje vizije Studija Moderna kao globalne kompanije koja posluje na pedesetak tržišta. Sudeći prema najnovijem razvoju događaja, taj plan se neće ostvariti.

Sukob u Ukrajini

U „koroni“ je Studio Moderna uplovio s poslovanjem, osim na matičnom i drugim tržištima bivših jugoslavenskih republika, u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Moldaviji, Letoniji, Litvaniji i, što se pokazalo vrlo bitnim za današnje probleme kompanije, Ukrajini. Naime, Češko se u maju ove godine požalio da mu je operacija u Ukrajini donijela velike probleme.

„Kad je počeo sukob u Ukrajini i kada su nas pogodile sankcije, izgubili smo dva tržišta. Osim toga, izgubili smo i finansijskog investitora. Morali smo poduzeti određene mere, a jedna od njih bila je prisilni dogovoru u Švajcarskoj. I menadžer se odlučio na prodaju brendova koje je kupio Darko Horvat“, rekao je osnivač Studija Moderna, potvrdivši nagađanja da je kompanija ostala bez brendova Top Shop, Delimano i Kosmodisk, koje je preuzeo Horvat.

Pad prihoda

U Hrvatskoj je Češko otvorio kćerku kompanija početkom 1997. Poslovni problemi o kojima osnivač Studija Moderna govori u slovenačkim medijima vidljivi su i iz poslovanja te kompanije, nazvane Studio Moderna – TV prodaja. Prihodi Studija Moderna – TV prodaja prije pandemije korone kretali su se između 35 miliona i 37 miliona evra, a prošle godine su pali na 21,7 miliona evra. Spomenuti pad prihoda donosio je sa sobom i gubitke.

Samo lani kompanija Studio Moderna – TV prodaja je ostvarila minus od 3,5 miliona evra, a poslednji je put radila s dobiti 2018., kada je ona iznosila 131 hiljada evra. I broj zaposlenih Češkove hrvatske kompanije je u padu: trenutno ih je u Studiju Moderna – TV prodaja oko 350, a još 2021. bilo ih je više od 400. Kompanija juče nije bila u blokadi računa.

„U 2021. kompanija je zatvorila neprofitabilne maloprodajne jedinice, smanjila broj zaposlenih, suzdržala se od novih inicijativa i projekata zbog povećanih neizvesnosti iz okruženja“, navodi se u poslovnom izvještaju Studija Moderna – TV prodaja sa sjedištem u Zagrebu.

Češko se od ostalih velikih preduzetnika na ovim prostorima, osim po činjenici da je praktičkno ni iz čega stvorio poslovno carstvo, razlikovao i po angažmanu u drugim kompanijama. Bio je, među ostalim, predsednik Nadzornog odbora M+ Grupe, brzorastuće kompanije specijalizovane za upravljanje pozivnim centrima, te član nadzornih odbora Telekoma Slovenije i više slovenačkih poslovnih banaka.

Da je savjet osnivača Studija Moderna mnogima bio dobrodošao, svjedoče i angažmani Češka u obrazovnim institucijama poput bledskog IEDC-a, Ekonomskog fakulteta u Ljubljani i fondacije „Duke of Edinburgh Foundation“. S obzirom na sve spomenute reference, ne čudi što Češka ne napušta vjera da će sprečiti poslovni krah Studija Moderna. Ne bi bio prvi preduzetnik koji se izborio s manjkom „privrednog kapitala“ i dugovima prema dobavljačima, ali ni poslednji čiji je kraj nagovijestilo nepovjerenje finansijskog sektora i dobavljača.

BONUS VIDEO:

Objava KRAJ ZA MIRAN SAN? Slom tvorca „Dormea“: Jedan od najbogatijih Slovenaca bori se za opstanak prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Nedvosmislen zaključak razgovora Bećirovića i Scholza: Nema ni brzog ni sporog razbijanja BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom...

Problem za mnoge: Šta uzrokuje akne u odrasloj dobi?

Moguće ih se spriječiti promjenom nekih životnih navika, stoga je dobro znati šta...

Službeni automobil reisa Kavazovića učestvovao u saobraćajnoj nesreći u Cazinu

U naselju Japić Brdo, grad Cazin, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su...

Pročitaj i ovo

Nedvosmislen zaključak razgovora Bećirovića i Scholza: Nema ni brzog ni sporog razbijanja BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom...

Problem za mnoge: Šta uzrokuje akne u odrasloj dobi?

Moguće ih se spriječiti promjenom nekih životnih navika, stoga je dobro znati šta...