Home Ekonomija Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji

Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji

0
Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji

BEOGRAD – Češka PPF grupa i kompanija Emirates Telecommunication Group (e&) potpisale su sporazum prema kojem će e& steći većinski udio u imovini PPF Telekom grupe u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

U sastavu PPF Telekom grupe se nalazi i Yettel u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu PPF, obje strane su se dogovorile da će e& platiti 2,15 milijardi evra za većinski udio i dodatno isplatiti 350 miliona evra u roku od tri godine nakon potpisivanja ugovora ako PPF Telekom premaši određene finansijske ciljeve.

“Cijena od 2,5 milijardi evra, uključujući ugovorne isplate zarade, jedan je od najvećih poslova u istoriji PPF. Ponosan sam na to kako smo uspjeli da povećamo vrijednost ovih kompanija od trenutka kada smo ih kupili”, rekao je izvršni direktor PPF Jirži Šmejc.

Zavovoljstvo je tom prilikom izrazio i šef e&, Hatem Dovidar.

“Ovo uzbudljivo partnerstvo sa PPF grupom u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj je primjer naše posvećenosti traženju novih mogućnosti za saradnju i investicije koje će dodatno ubrzati našu ekspanziju”, naveo je Dovidar.

Kompanija iz Abu Dabija će preuzeti 100 odsto udjela u kompanijama CETIN Bugarska i CETIN d.o.o. Beograd – Novi Beograd, kao i 75 odsto udjela u mađarskoj kompaniji TMT Hungary Infra B.V, precizira se u saopštenju.

U Mađarskoj će kompanija Corvinus Nemzetkozi Befektetesi zadržati 25 odsto udjela.

Firma iz Abu Dabija, vrijedna 60 milijardi dolara, ima “kapacitet i sredstva” za investiranje, rekao je glavni izvršni direktor Hatem Dovidar ranije ove godine za Blumberg i tom prilikom dodao da će u fokusu biti Evropa, Azija i Afrika.

PPF Telekom, dio poslovnog carstva porodice češkog milijardera Petra  Kelnera, čine Yettel Bugarska, Yettel Mađarska, Yettel Srbija, O2 Slovačka i infrastrukturna preduzeća CETIN i O2 Netvorks u tim zemljama.

Inače, Yettel je kao telekomunikacioni brend PPF Telekom Grupe predstavljen 2022. godine u Bugarskoj, Mađarskoj i Srbiji, gdje je do tada poslovao pod imenom Telenor.

Yettel ima skoro tri miliona korisnika u Srbiji. Nezavisne novine

Objava Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here