Home Ekonomija Kamatne stope na tržištima u razvoju počinju da se razlikuju

Kamatne stope na tržištima u razvoju počinju da se razlikuju

0
Kamatne stope na tržištima u razvoju počinju da se razlikuju

NJUJORK – Kamatne stope na tržištima u razvoju počele su da se razlikuju, navodi agencija Fitch Ratings u svom novom izvještaju.

Većina centralnih banaka na tržištima u razvoju ili drži kamatne stope na čekanju, ili počinju da ih smanjuju, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolu Agency.

“Izgleda da su kamatne stope za sada na čekanju u Južnoj Koreji, Indoneziji, Meksiku, Južnoj Africi, Indiji i Poljskoj, dok su Brazil i Čile nedavno snizili stope, s obzirom na njihove poboljšane izglede za inflaciju i usporavanje aktivnosti, jer je prethodno monetarno pooštravanje uticalo na ekonomiju”, dodaje se u izvještaju.

Centralne banke u razvijenim zemljama, s druge strane, nastavljaju da podižu kamatne stope zbog visoke i uporne bazne inflacije.

Globalna rejting agencija sa sedištem u SAD je, međutim, primijetila da centralne banke na tržištima u razvoju budno prate inflatorna kretanja, zbog rizika koji proističu iz visokih cijena hrane i još uvek povišenih stopa bazne inflacije u nekim zemljama. Agencije

Objava Kamatne stope na tržištima u razvoju počinju da se razlikuju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here