Home Ekonomija Japanski naučnici na korak do stvaranja beba u laboratorijama

Japanski naučnici na korak do stvaranja beba u laboratorijama

0
Japanski naučnici na korak do stvaranja beba u laboratorijama

Kako je prenio “Daily Mail”, naučnici u Japanu na korak su od toga da u laboratoriji od nule stvore ljudska jajašca i spermu, koji bi se potom razvili u vještačkoj materici.

Profesor Kacuhiko Hajaši, naučnik sa Univerziteta Kjušu, takav proces već je odradio na miševima, a sad vjeruje kako bi iste rezultate u sljedećih pet godina mogao replikovati i kod ljudi.

Ali tu su i brojna etička pitanja, a jedna od najvećih dvojbi tiče se mogućnosti da bi žene bilo koje starosti u budućnosti mogle imati djecu. Osim toga, roditelji bi pomoću alata za uređivanje gena mogli poželjeti dizajnirati svoje “savršene” potomke koji bi onda imali određene, željene osobine.

Dr Hajaši i njegov tim nedavno su stvorili sedam miševa s dva muška biološka roditelja, koristeći stanice kože mužjaka miša kako bi formirali održivu jajnu stanicu i potom je oplodili.

Sposobnost proizvodnje ljudske sperme i jajašca po narudžbi u laboratoriju naziva se “in vitro gametogeneza” (IVG), a izgleda tako da se uzimaju stanice iz krvi ili kože osobe koje se onda reprogramiraju kako bi postale indukovane pluripotentne matične stanice (iPS stanice). Teoretski, te stanice mogu postati bilo koja stanica u tijelu, uključujući jajne stanice i spermije, a zatim bi se mogle koristiti za izradu embrija i implantovati u materice. Naučnici su na ovaj način uspjeli napraviti vrlo jednostavna ljudska jajašca i spermu, ali ne još i embrije.

Hajaši pretpostavlja kako će trebati oko pet godina da se proizvedu stanice nalik ljudskim jajašcima, a još 10 do 20 godina trajaće testiranja prije nego što postupak bude siguran za korištenje u klinikama.

Profesor Henri Grili sa Univerziteta Stanford procjenjuje kako će istraživačima trebati još pet do deset godina da dođu do pouzdanog dokaza ovoga koncepta, a ispitivanje sigurnosti trajaće još dodatnih deceniju ili dvije.

Godine 2016. japanski istraživači stvorili su matične stanice pomoću osam sedmica starih miševa, birajući one kojima je iz nekog razloga ispao Y hromozom, prenosi “Jutarnji“. Zatim su manipulisali stanicama kopirajući preostali X hromozom i kreirajući stanicu s dva X gena – što bi se obično smatralo ženskom stanicom. Pretvorili su te stanice u jajašca i upotrijebili spermu muških miševa da ih oplode u laboratoriji.

Dr Hajaši je za “New Scientist” rekao da vjeruje kako se sad otvaraju vrata za djecu koja se rađaju od dva oca.

“U smislu tehnologije, to će kod ljudi biti moguće za 10 godina” zaključio je.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here