Home Ekonomija Italijani na na prinudnoj dijeti: Primorani da stegnu kaiš

Italijani na na prinudnoj dijeti: Primorani da stegnu kaiš

0
Italijani na na prinudnoj dijeti: Primorani da stegnu kaiš

Rastuća inflacija dovodi do toga da italijanska domaćinstva smanjuju potrošnju na hranu, navodi se u izvještaju Generalne konfederacije italijanske industrije (Confindustria).

Izvještaj je pokazao da je potrošnja domaćinstava na namirnice u “naglom padu”, koji iznosi 3,7% u 2022. i za 8,7% u četvrtom kvartalu 2022. u poređenju s prvim kvartalom 2021.

– Ovo je postalo opterećenje za ukupnu potrošnju, s obzirom na to da potrošnja na hranu čini 14% svih troškova, što je odmah iza potrošnje na stanovanje, vodu i energiju (23%), napisala je Confindustria.

Šef Nacionalne unije potrošača (UNC), Masimilijano Dona, opisao je izvještaj kao “alarmantan” i tvrdi da su „Italijani na prinudnoj dijeti zbog naglo rastuće inflacije”. On je napomenuo i da se situacija ozbiljno negativno odrazila na privredni rast, s obzirom na to da “potrošnja predstavlja 60 posto BDP-a i da, ako Italijani ne kupuju, trgovci ne prodaju, a preduzeća ne proizvode“.

Eksperti UNC-a su ranije prijetili da se trend smanjenja rashoda za hranu u Italiji pojavio tokom pandemije. Analitičari su utvrdili da su kupovine u januaru 2023. godine u fizičkom smislu smanjene za 4,4 posto u odnosu na godinu dana ranije, odnosno za 6,3 posto u odnosu na isti mjesec 2021.

(Pressmedia)

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here