Home Ekonomija Inflacija u BiH dostigla vrhunac

Inflacija u BiH dostigla vrhunac

0
Inflacija u BiH dostigla vrhunac

Prema analizi, centralna banka BiH procjenjuje da inflatorni pritisci u državi slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini ove godine nastavlja da usporava rast.

„Naša trenutna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9.7 odsto, a za prvih devet mjeseci 8.1 odsto. Očekujemo da je temeljna inflacija dostigla svoj vrhunac početkom drugog kvartala, ali da najznačajniji inflatorni pritisci u projekcijskom periodu dolaze iz domaće ekonomije. Naša trenutna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi šest odsto, a za prvih devet mjeseci 5.6 odsto“, navodi se i analizi.

Takođe, centralna banka navodi kako se i dalje očekuje usporavanje rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom polugodištu ove godine, ali ne i recesija.

Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište iznosi 1.1 odsto, navodi „Klix“.

„Trenutno, naše procjene ekonomske aktivnosti konzistentne su s majskim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija, u kojima smo prognozirali rast realnog BDP-a za ovu godinu na 1.6 odsto. Za razliku od inflacije, naglašeniji je rizik da, trenutno, blago precjenjujemo ekonomsku aktivnost u prvom polugodištu“, poručili su iz centralne banke BiH.

BONUS VIDEO:

 

Objava Inflacija u BiH dostigla vrhunac prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here