Home Ekonomija Indeksi na berzama oštro pali, kamate ostaju visoke

Indeksi na berzama oštro pali, kamate ostaju visoke

0
Indeksi na berzama oštro pali, kamate ostaju visoke

NJUJORK – Cijene akcija na svjetskim berzama prošle nedjelje su oštro pale jer je vrlo izgledno da će zbog visoke inflacije kamatne stope u SAD-u, ali i drugim zapadnim zemljama, ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje pao 1,9 posto, na 33.963 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,9 posto, na 4.320 bodova, a Nasdaq indeks 3,6 posto, na 13.211 bodova.

U fokusu ulagača bila je redovna sjednica američke centralne banke. Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su ključne kamatne stope nepromijenjene.

Većina njih procjenjuje da će zbog povišene inflacije do kraja godine trebati još jednom povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5,50 do 5,75 posto.

Prognoze čelnika Feda pokazuju, takođe, da bi se kamate mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo. Procjenjuju, naime, da je sljedeće godine moguće smanjenje kamata u dva navrata, dva manje nego što su očekivali u junskim procjenama. Tako bi se sljedeće godine kamata snizila za ukupno 0,50 postotnih bodova, na 5,1 posto.

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo. Tako bi, procjenjuju čelnici Feda, inflacija do kraja godine mogla pasti na 3,3 posto, niži nivo nego što se očekivalo u junskim procenama, ali još uvek znatno iznad Fedovog ciljanog nivoa od dva posto. Na taj ciljani nivo inflacija bi mogla pasti tek 2026. godine.

Ekonomija je, pak, i dalje snažna, pa je smanjen rizik od recesije. Procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini Fed je povećao na 2,1 posto, što je dvostruko više u odnosu na prethodne procjene. Iduće bi se godine rast mogao usporiti na 1,5 posto.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u srijedu da je postignut napredak u borbi s inflacijom, ali da bi stopa trebala biti još niža da bi se moglo reći da je inflacija savladana.

„Ako kamate ostanu povišene duži period, doći će do većeg naprezanja sistema i većeg pritiska na ekonomiju. A to, zajedno s povišenim prinosima na obveznice, u ovom trenutku loše utiče na tržište akcija“, kaže Thomas Martin, portfelj menadžer u kompaniji GLOBALT.

I na evropskim berzama cijene akcija prošle nedjelje su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,7 posto, na 7.683 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,1 posto, na 15.557 bodova, a pariški CAC 2,6 posto, na 7.184 boda. See Biz

Objava Indeksi na berzama oštro pali, kamate ostaju visoke prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here